Udeležili smo se Sarajevskega filmskega festivala

Na sarajevskem filmskem festivalu so slovenski filmi prejeli nekaj pomembnih nagrad, v okviru MEDIA podprtega strokovnega programa CinelLink pa je Slovenijo zastopala predstavnica za podprogram MEDIA.

Na vabilo organizatorja se je slovenska predstavnica podprograma MEDIA Sabina Briški Karlić med 14. in 17. avgustom udeležila CineLinka, najpomembnejšega regionalne strokovne platforme, ki vsako leto s podporo podprograma MEDIA poteka v okviru Sarajevskega filmskega festivala.

V ospredju je bila udeležba na Regionalnem forumu, pitchingu projektov, Work in Progress in fokusu na TV serije, obisk pa je bil prav tako priložnost za vrsto osebnih sestankov na temo prihodnjih dogodkov in povezovanja slovenskih filmskih ustvarjalcev s tujimi.

Vidnost slovenskih filmov na letošnjem festivalu je bila izjemna – izpostavljamo nagrajene naslove:
– Srce Sarajeva je kot najboljši kratki film prejel V modrino hrvaške režiserke Antoanete Alamat Kusanović in producenta Zorana Dževardanovića (Blade Productions) v koprodukciji s Hrvaško.
Posebna nagrada žirije je podeljena mladi režiserki Katarini Morano in njenemu magistrskemu projektu Ljubljana – München 15:27, ki je hkrati slovenski kandidat za študentskega oskarja (nastal je v okviru študija na AGRFT) in evropsko filmsko nagrado.
– MEDIA podprti projekt Dober dan za delo Martina Turka (produkcije Bela film Ide Weiss) je prejel denarno nagrado (200.000 EUR) nove pobude Sarajevo City of Film for Global Screen, v okviru katerega sarajevski festival v sodelovanju s turško nacionalno televizijo (TRT) podpira nizkoproračunske filme iz regije.
– Sklad Eurimages je koprodukcijsko nagrado v vrednosti 20.000 evrov za projekt v fazi razvoja je podelila filmu Polsestra. Film režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja iz produkcijske hiše Vertigo je sicer bil edini slovenski film na koprodukcijski tržnici Cinelink.
– Nagrado občinstva in nagrado mladega občinstva pa sta prejela dva bosanska filma, Moški ne jočejo oz. Žaba, katerih slovenski manjšinski koproducent je Iridium film (Bojan Mastilović)

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1