PRO Otok: FOKUS na 13 obetavnih direktorjev fotografije in scenografov iz regije

FOKUS je novo regionalno usposabljanje, namenjeno spregledanim filmskim poklicem, ki bo na letošnji izdaji filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema namenjeno obetavnim direktorjem fotografije in scenaristom iz Italije (FVG), Hrvaške in Slovenije. Edino tovrstno regijsko usposabljanje skupaj pripravljajmo Zavod Otok, Hrvaški avdiovizualni center (HAVC), Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine, Italija (FVG), zavod Motovila  –  Center Ustvarjalna Evropa v partnerstvu s pisarnami MEDIA Centrov Ustvarjalne Evrope iz Hrvaške in Italije (Torino), Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) in Združenje slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske (SKOM).

Več: http://www.isolacinema.org/sl/2017/05/16/pro-otok-fokus-na-13-obetavnih-direktorjev-fotografije-in-scenografov-iz-regije/

FOKUS za širšo profesionalno javnost

3. junij 2017 (4 dogodki):

(1) Mojstrski tečaj Christiana Bergerja »Vsi pripomočki so zgolj orodja« (9.00–13.00)
Mentor Christian Berger je kot direktor fotografije poznan po sodelovanju z režiserji svetovnega formata, kot so Terrence Malick, János Szász in Angelina Jolie. Dolgoletni in aktualni sodelavec Michaela Hanekeja in izumitelj CRLS (Cine Reflect Lighting System) je bil za svoje delo pri filmu Beli trak nominiran za oskarja, njun zadnji skupni projekt pa je pravkar dokončani film Happy End, prvič prikazan na leanskem festivalu v Cannesu. Na predavanju se bo opredelil proti diktaturi tehnologije in spregovoril o novem pogledu na svetlobo.
Za udeležence FOKUSa in imetnike PRO akreditacije.

(2) Omizje: Ustvarjalna koprodukcija – ni vse v denarju! (14.00–15.30)
Sogovorniki bodo spodbudili k razmišljanju o povezovanju ustvarjalnih deležnikov v mednarodnih koprodukcijah in kako se kot obetaven direktor fotografije in scenograf uveljaviti na mednarodnem trgu. Pogovor bo vodil Alessandro Gropplero (Avdiovizualni sklad Furlanije-Julijske krajine, Italija). Sogovorniki: Christian Berger (direktor fotografije, Avstrija), Ludovica Ferrario (scenografka, Italija, Italy), Ankica Jurić Tilić (producentka, Hrvaška), Sonja Prosenc (režiserka, Slovenija), Dušan Milavec (scenograf, Slovenija).
Prost vstop za vso zainteresirano javnost.

(3) Predstavitev: 13 obetavnih filmskih ustvarjalcev (16.00–19.00)
13 obetavnih direktorjev fotografije in scenografov iz Hrvaške, Italije in Slovenije bo režiserjem, producentom in javnosti predstavilo svojo vizijo in pristop k delu.
Prost vstop za vso zainteresirano javnost.

(4) Večerne vezi – delovno-družabna večerja filmskih profesionalcev (19.00)
Za udeležence FOKUSa, imetnike PRO akreditacije in vabljene goste.

4. junij 2017:

Mojstrski tečaj Ludovice Ferrario »Od scenarija do scene – ustvarite resničnost« (10.00–13.00)
Ludovica Ferrario v zadnjih letih kot umetniška direktorica in scenografka tesno sodeluje z oskarjevskim režiserjem Paolom Sorrentinom, po sodelovanju pri filmu Neskončna lepota je bila za svoje delo pri filmu Mladost nominirana za več stanovskih nagrad. Pravkar s Sorrentinom pripravlja že drugo sezono HBO-jeve serije Mladi papež z Judom Lawom v glavni vlogi. V preteklosti je sodelovala tudi z režiserji, kot sta Wim Wenders in Abbas Kiarostami. Predavanje bo posvečeno zasnovi scenografije za doseganje vtisa resničnosti.
Za udeležence FOKUSa in imetnike PRO akreditacije.

Koga je letos izbral FOKUS?

Organizatorji regionalnega usposabljanja FOKUS so med 3. aprilom in 1. majem 2017 objavili javni poziv na katerega se je prijavilo 39 direktorjev fotografije in scenografov iz regije. Komisija, v sestavi Varja Močnik (selektorica filmskega programa Kino Otoka), Jure Černec in Simon Tanšek (predstavnika ZFS), Neža Zinajić, Andrej Stražišar, Marko Japelj in Alenka Nathigal (SKOM), je izbrala trinajst obetavnih direktorjev fotografije in scenografije iz:
– Slovenije dva direktorja fotografije in dve scenografki: Boj Nuvak (1985), Fabris Šulin (1992), Eva Ferlan (1985) in Iris Čeh (1994);
– Italije tri direktorje fotografije in eno scenografko: Alberto Fasulo (1976), Claudio Cescutti (1976), Debora Vrizzi (1975) in Paola Uxa (1985);
– Hrvaške dva direktorja fotografije, scenografko in scenografski tandem: Mario Topić (1983), Tomislav Sutlar (1991), Marijana Gradečak (1982), in dvojec Hana Grebenar (1987) ter Iva Maria Jurić (1986).

Kaj prinaša 13. KINO OTOK: Gibanje pušča sledi?

Osrednji otoški program bo potekal med 31. majem in 4. junijem v Izoli, tam dosegel že znana prizorišča in nove kotičke, se naselil v galerije in na trge, v dneh pred tem in za tem pa segel vse do ljubljanskega Kinodvora in Slovenske kinoteke ter prvič dosegel še Cerknico, Tolmin, Sežano in Idrijo.

V okviru festivala bo zavodu Otok skupaj s partnerji iz Italije, Hrvaške in Romunije predstavil tudi mednarodni projekt za razvoj filmske vzgoje AREM (Akcija! Raziskava evropske metodologije za filmsko pismenost), ki ga v tem šolskem letu uspešno izvajajo s podporo Ustvarjalne Evrope MEDIE.
Za več glej: http://www.isolacinema.org/sl/2017/03/27/akcija-otroci-stirih-evropskih-drzav-skupaj-skocili-v-filmske-svetove/

Nakup PRO akreditacije je mogoč samo na glavni Festivalski blagajni v Izoli po predhodni odobritvi festivalskega osebja.
Za nakup PRO akreditacije zaprosite na e-naslovu pro@isolacinema.org.
Cena akreditacije znaša 28 EUR (-20 % za študente, člane SKOM, člane SKOM, ZFS, in predstavnike članov Artkino mreže Slovenije).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1