Migracija Rastlin Brida 2019

Povezave onkraj horizontov spet obrodile sadove

Olena Kasperovych, ki smo jo leta 2017 gostili na študijskem obisku #onkrajhorizontov, bo kurirala naslednjo izdajo mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, nam je sporočil umetniški kolektiv BridA.

Motovila je aprila 2017 v Sloveniji na študijskem obisku Onkraj horizontov gostila skupino kulturnih managerjev, umetnikov in kustosov iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU, in sicer Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Program obiska je bil namenjen krepitvi čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci iz Slovenije in gostujočih držav. V Sloveniji so imeli priložnost spoznati predstavnike več kot 60 slovenskih organizacij, da bi spodbudili nova mednarodna partnerstva in projekte.

Umetniki vzpostavili trden most sodelovanja med Ukrajino in Slovenijo!

Bogat program študijskega obiska na Primorskem, ki je potekal pod taktirko Petra Purga (UNG AU), je vključeval tudi srečanje s člani umetniškega kolektiva BridA, ki ga sestavljajo Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica. In uspešno so se povezali z eno od naših gostij, Oleno Kasperovych iz Centra Yermilov (Harkov) in jo letos aprila gostili na rezidenci v Šempasu. Hkrati so začeli sodelovati na skupnem projektu Migracija rastlin, iz katerega je izšel avtorski projekt Plantportation, ki ga je BridA nato septembra predstavila na prestižnem bienalu nove umetnosti v Ukrajini.  Plantportation se igra z besedama plant (rastlina) in transportation (prenos ali prevoz) ter gledalca sooči z refleksijo o tem, kako se živa bitja gibljejo po planetu. O mostu, ki so ga umetniki uspeli vzpostaviti med Harkovom in Novo Gorico, so poročale tudi Primorske novice.

(Foto: Migracija rastlin – BridA, 2019.)

Olena se prihodnje leto ponovno vrača v Slovenijo. Na povabilo Kulturnega doma Nova Gorica bo kurirala 21. izdajo mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint.

Pixxelpoint2020

 

Ponosni in veseli smo, da povezujemo onkraj horizontov!
#onkrajhorizontov2017

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1