Dober dokumentarec zahteva čas in potrpežljivost

V seriji štirih strokovnih predavanj med 16. in 21. marcem 2017 smo bili deležni osebnih zgodb uveljavljenih filmskih ustvarjalcev od začetka njihove ustvarjalne in/ali producentske poti. Poročamo s strokovnega dokumentaristična maratona na Festivalu dokumentarnega filma.

Skozi (svoje) svetove dokumentarnega filma so nas popeljali Jasna Krajinovič (Slovenija/Belgija), Petra Seliškar in Brand Ferro (Slovenija/Makedonija), Boris Mitić (Srbija) in Martichka Bozhilova (Bolgarija).

Predavanja, ki smo jih izvedli v sodelovanju s produkcijsko hišo Petra Pan Production in Festivalom dokumentarnega filma, so bila navdih tako za ustvarjalce na začetku poti kot tudi za že izkušene filmarje – skupno se jih je udeležilo 89.

Jasna Krajinović, režiserka, ki živi in ustvarja v Belgiji, med drugim tudi z znamenitima bratoma Dardenne, je skozi lastno delo in izbrane misli iz književnega dela Roberta Bressona (Zapiski o kinematografu, 1997) delila nasvete, ki jih je vredno upoštevati pri ustvarjanju filmov. Poetično predavaje nas je popeljalo od snovanja zgodbe do dela s filmskimi liki ter upravljanja s sceno, zvokom in ostalimi elementi dobrega dokumentarca. Ogledali smo tudi izseke iz dokumentarcev Damjanova soba (2008) in Moja hči Nora (2016). Slednji je prav tako bil del tekmovalnega programa letošnjega Festivala dokumentarnega festivala.

Predavanje Petre Seliškar in Branda Ferra iz produkcijske hiše Petra Pan Film Production je slonelo na študiji primera njunega dokumentarnega posvetila največjemu slovenskemu pripovedovalcu zgodb, Franu Milčinskemu – Ježku, Moj narobe svet. Film je značilen po tem, da po smrti glavnega lika, Ježka, brez naratorja in z uporabo bogatega arhivskega gradiva pripoveduje zgodbo o njegovem plodnem ustvarjanju skozi parabolo poti od začetka življenja do smrti prek uglasbljenih Ježkovih pesmi. Posebnost je ta, da zgodbo, ki je sicer izjemno prepoznavna samo na nacionalnem nivoju, avtorji naredijo univerzalno razumljivo z angažiranjem svetovno znanih glasbenikov, ki Ježkove brezčasne misli interpretirajo na sebi svojstven način.

Nasmejali smo se humorno-ciničnem pogledu na svet dokumentaristične filmske industrije Borisa Mitića (Dribbling Pictures), samoukega srbskega filmarja, producenta in strateškega šahista. Skozi karikature arhetipov akterjev dokumentaristične industrije je predstavil potek razvoja in produkcije filma na ravni srečevanja z odločevalci, filmskimi ekipami ipd. Slednje je nadgradil še z s svojimi drznimi podvigi na mednarodnem prizorišču z dokumentarcem o ničemer – In Praise of Nothing, ki ga trenutno pripravlja z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope za TV predvajanje. Omenimo naj, da je k dokumentarcu kot naratorja v vlogi »Niča« pritegnil tudi Iggya Popa. Kaj bi Nič povedal, če bi govoril, pa bomo izvedeli verjetno že letos jeseni, ko bo film v kinih.

Profesionalna pot bolgarske producentke Martichke Bozhilove (AgitProp) je bila uspešna že od samega začetka, saj je bil njen prvi producentski podvig, film Georgi and the Butterflies (2004), bolgarskega režiserja Andreya Paounova nagrajen z glavno nagrado, srebrnim volkom na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu. Producentka je tudi na drugih primerih svojih filmov poudarila, da je pazljiva pri izbiri filmov, in da je skozi leta razvila svoj umetniški okus, po katerem je produkcija AgitProp postala znana – ustvarila je svoj umetniški brend. Še vedno pa je njeno glavno vodilo, da je za dober film poleg odlične teme in prave ekipe potreben čas ter notranja zagnanost in strast. Martichka se tudi zelo posveča izobraževanju mladih talentov in tako v okviru svojega Balkan Documentary Centra s podporo podprograma MEDIA vsako leto izvaja dva usposabljanja – BDC Discoveries in Docu Rough Cut Boutique.

Odzivi udeležencev:

– Odličen izbor predavateljev in način predstavitev.
– Najbolj celosten vpogled v “industrijo” dokumentarnega filma doslej!
– Pohvale Jasni Krajinovič, ki je presegla opis predavanja predvsem z zelo praktičnimi nasveti, kako delovati med raziskavo teme, pripravo na snemanje in samim snemanjem, ki jih sicer ni najti v klasičnih priročnikih.
– Tudi Boris Mitić je z razkritjem mnogih informacij o ključu svojega uspeha pripomogel k vpogledu v male korake do realizacije izdelka.
– Hvala za organizacijo zelo kakovostnih predavanj: upam, da boste kmalu (še pred prihodnjo edicijo Festivala dokumentarnega filma) povabili in gostili nove pripovedovalce zgodb iz filmskega sveta.
– Super se mi zdi, da obstajajo te delavnice – nudijo hiter in izredno koristen vpogled v razmeroma kompleksno območje dokumentarne dejavnosti in financiranja slednje. Super, le tako naprej!
– Zanimivi predavatelji, z izjemnimi lastnimi izkušnjami ter anekdotami iz snemanj ter produkcije, ki so jih prenesli na udeležence… vsak si je ‘vzel’ to, kar mu bo koristilo pri njegovem ustvarjalnem delu, zato so take delavnice koristne. Hvala!

Foto: Iztok Dimc.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1