Objavljen tretji razpis Kultura premika Evropo za rezidence

Razpis za rezidence je del ukrepa Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe (CME), ki podpira mednarodno mobilnost v Evropi. Med leti 2022 in 2025 ukrep izvaja Goethe institut Bruselj. Ukrep CME bo do leta 2025 omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (glasba, literatura, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje, vključno z modnim oblikovanjem, vizualne in uprizoritvene umetnosti), iz upravičenih držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA.

Razpis Kultura premika Evropo za rezidence je namenjen gostiteljskim organizacijam rezidenčnih programov (pravna oseba!). Sodelujoči umetniki in kulturni delavci morajo uradno prebivati v državi članici programa Ustvarjalna Evropa, ki ni država gostitelja. Gostiteljska organizacija lahko prijavi od 1 do 5 mednarodnih umetnikov in/ali kulturnih delavcev (starih vsaj 18 let), ki morajo vsi sodelovati v rezidenčnem projektu, ki poteka v istem obdobju.

Rezidenca lahko traja od 22 do 180 dni, in sicer kot:

  • kratkotrajni rezidenčni projekt: od 22 do 60 dni,
  • srednjeročni rezidenčni projekt: od 61 do 120 dni,
  • dolgotrajni rezidenčni projekt: od 121 do 180 dni.

Rok prijave na razpis CME za rezidence je 15. maj 2024.

Kje najdem razpis?

Razpisno besedilo je objavljeno na spletu Evropske komisije tukaj.

Za prijavo je potrebno izpolniti prijavni obrazec v angleščini, potem ko se najprej registrirate na prijavni platformi Goethe instituta (Goethe Application Portal – GAP), ki izvaja ukrep mobilnosti CME v imenu Evropske komisije.

Več informacij:
Spletna stran Culture Moves Europe (CME)
Novosti o CME
Portal za prijave – Goethe Application Portal (GAP)

Za dodatna pojasnila se obrnite na Goethe institut Bruselj, culturemoveseurope[at]goethe.de.

Prijava na razpis CME za rezidence je sicer dvostopenjska:
  • Stopnja 1: Gostitelj predloži predlog za rezidenčni projekt, predstavi koncept, cilje in strategijo. Če je projekt izbran, se vloga obravnava na 2.stopnji.
  • Stopnja 2: Gostitelj izbere umetnike/kulturne delavce in določi natančne datume rezidence. Podpora se nato izračuna glede na mobilnost, vključujoč trajanje rezidence, potjo in individualnih specifik udeležencev rezidence (upoštevanje dodatkov, npr. za zeleno potovanje, družinski dodatek).

To je zadnji tovrstni razpis Kultura premika Evropo za gostitelje rezidenc v tem ciklu, tj. v obdobju med 2022 in 2025.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1