Unesco Aschberg Website Horn

Objavljen je razpis programa UNESCO – Aschberg

Odprt je razpis programa UNESCO-Aschberg, ki je namenjen vladam in javnim ustanovam držav članic Unesca ter organizacijam civilne družbe, ki delujejo na področju zaščite in spodbujanja umetniške svobode, vključno s statusom umetnika.

Razpis je razdeljen na dva sklopa:
* Prvi sklop je namenjen vladam in javnim ustanovam in vključuje podporo za tehnično pomoč pri reviziji ali oblikovanju novih regulativnih okvirov (zakonov, politik, ukrepov itd.), ki ščitijo in spodbujajo umetniško svobodo, vključno s statusom umetnika in kulturnih delavcev.
* Drugi sklop je namenjen organizacijam civilne družbe in vključuje finančno pomoč pri izvajanju inovativnih projektov, namenjenih spodbujanju vprašanj umetniške svobode, vključno s statusom umetnika na lokalni, nacionalni, regionalni ali mednarodni ravni (npr. krepitev zmogljivosti, zagovorništvo, spremljanje in raziskovanje).

[Foto vir: Unesco.]

Več o razpisu

Več informacij, vključno dokument s pogostimi vprašanji, in razpisno dokumentacijo najdete na povezavi tukaj oz. glej razpisno dokumentacijo:

UNESCO-Aschberg call for projects 2022 – presentation
UNESCO-Aschberg call for projects 2022
UNESCO-Aschberg 2022 CSO Application Form
UNESCO-Aschberg 2022 Gov Application Form
FAQs Aschberg Call22

Rok prijave je 28. februar 2023.

Motovila ni pristojna za razpis, zato morebitna vprašanja naslovite na elektronski naslov aschberg@unesco.org.

O programu

Program UNESCO-Aschberg za umetnike in kulturne delavce podpira umetniško ustvarjalnost in raznolikost ter z aktivnostmi sledi Unescovi Konvenciji o varovanju in spodbujanju raznolikosti kulturnega izražanja iz leta 2005 in Priporočilu o statusu umetnika iz leta 1980. Program je še posebej aktualen zaradi krize COVID-19, zaradi katere so številni umetniki in kulturni delavci, zlasti ženske, ranljivi zaradi ekonomske negotovosti. Program UNESCO-Aschberg trenutno podpira Kraljevina Norveška.

V branje priporočamo tudi publikacijo Artistic Freedom (2019).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1