Europeaninvestmentfund Ccsguaranteefacility Creativeeuropefb

Novi ukrepi jamstvene sheme za kulturni in ustvarjalni sektor

Evropski investicijski sklad (EIF) in Evropska komisija uvajata nove podporne ukrepe v okviru Jamstvenega sklada za kulturni in ustvarjalni sektor (CCS GFCultural and Creative Sectors Guarantee Facility) za izboljšanje dostopa do finančnih sredstev za mala in srednja podjetja (MSP) in mala javna podjetja v kulturi in ustvarjalnih sektorjih.

(Foto vir: FB @CreativeEurope.)

Konkretno bodo novi ukrepi spodbudili finančne posrednike, da bodo malim in srednjim podjetjem ter malim javnim podjetjem zagotovili bolj prilagodljive pogoje, da bodo olajšali likvidnostne omejitve, ki jih je povzročila kriza COVID-19. EIF bo finančnim posrednikom zagotovil jamstva in nasprotna jamstva (guarantees and counter-guarantees) za nadaljevanje financiranja MSP in malih javnih podjetij, ki so jih prizadele gospodarske posledice pandemije koronavirusa.

Novi ukrepi bodo dostopni obstoječim finančnim posrednikom, ki že delajo z EIF, in novim ponudnikom, ki podpirajo več kot 2.500 podjetij. Obstoječi finančni posredniki lahko dostopajo do podpornih ukrepov COVID-19, ne da bi morali vložiti novo vlogo, medtem ko novi finančni posredniki lahko vložijo prijavo prek odprtega razpisa za prijavo interesa, ki je na voljo na spletnem mestu EIF.

Več informacij na spleti EIF ali Evropske komisije; razpis za izkaz interesa je objavljen tukaj.

Do zdaj je EIF dal na razpolago 1,55 milijarde EUR posojil za financiranje CCS in podprl 2.071 podjetij v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih po vsej Evropi, s čimer je ponudil dragoceno podporo širokemu razponu organizacij iz različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, mdr. s področja medijev, avdiovizualnega področja, oblikovanja, arhitekture, vizualne umetnosti in glasbe.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1