Jfe Ecbg Visual

Nove priložnosti za novinarje in organizacije s področja novičarskih medijev

Journalismfund Europe ima odprta dva poziva za preiskovalne novinarje in organizacije s področja novičarskih medijev:

1. European Cross-Border Grants za ekipo novinarjev iz vsaj dveh različnih držav, z inovativnimi idejami za čezmejne preiskave in raziskave o evropskih temah. Teme morajo biti pomembne in zanimive za ciljno skupino evropskih državljanov. Rok prijave: 13. julij 2023

2.Investigation Grants for Environmetnal Journalism za vsaj dvoje čezmejnih preiskovalnih novinarjev in/ali organizacij s področja novičarskih medijev, ki se ukvarjajo (i) s širšimi okoljskimi (čezmejnimi) vprašanji v Evropi (dokumentirajo nezakonite, neprijavljene in neregulirane zlorabe narave), (ii) s primerjalnimi raziskavami lokalnih okoljskih vprašanj in politik med regijami/mesti ali pa (iii) razvijajo nove raziskovalne projekte povezane s temo. Rok prijave: 27. julij 2023

Tractor Fertilize Field Pesticide And Insecticide

KOMU JE USPELO:

Na prejšnjih pozivih je bilo uspešnih kar nekaj slovenskih preiskovalnih novinarjev, ki so sodelovali v mednarodnih ekipah:

Matej Zwitter pri zgodbah Spregledana žrtev azbesta in Pesticidi na delu: Porozna zaščitna obleka.
Anuška Delić pri zgodbi Nezakoniti pesticidi: majhno tveganje, veliki dobički, šibke sankcije. Boštjan Videmšek, Nerminka Emrić, Klara Škrinjan, Maja Čakarić in Matej Povše pri zgodbi Na balkanski begunski poti sistematične kršitve človekovih pravic. Blaž Zgaga z zgodbo The Abortion Battleground in mnogi drugi.

Seznam vseh zgodb, ki so pridobile podporo najdete tukaj.

NE SPREGLEJTE:

Priložnost za prejemnike sredstev na preteklih pozivih: V kolikor ste že prejeli eno od dveh zgoraj omenjenih podpor in želite svoje že objavljene raziskave ter izkušnje deliti s kolegi na konferecah, usposabljanjih, spletnih seminarjih in drugih novinarskih dogodkih, lahko zaprosite za štipendijo v višini 1.250 EUR, ki lahko pokrije potne stroške, stroške bivanja in stroške dogodka.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1