Sinb19.podkast.andrej.in.ida.foto.martinastipic

Ne spreglejte festivala Skuštrane in bradati 2022

Ali ste vedeli, da na mariborski glasbeni in širši umetniški sceni deluje le 20–30 % žensk? Cilj angažiranega glasbenega festivala Skuštrane in bradati je spremeniti razmerja in prispevati k večji enakosti spolov v kulturi. Festival nagovarja problematiko neenakosti, njegova rdeča nit pa je vključevanje ženske in moške perspektive. Skozi projektne aktivnosti (koncerte, okrogle mize in podkast pogovore) organizatorji spodbujajo kritični razmislek na temo ne zastopanosti žensk na mariborski in širši glasbeni sceni.

Med 29. avgustom do 10. septembrom se v Mariboru obeta 13 festivalskih dni na 4 prizoriščih. Obiščete lahko koncerte, pogovore, razstave in sprehode. Program festivala je dostopen na povezavi tukaj. Festival organizira Skrinjica idej, društvo za uveljavljanje inovativne kulturne produkcije oz. zanj Tanja Cvitko in glasbena šola KUD Coda.

[Foto Martina Stipič iz arhiva Skuštrani in bradati: Utrinek podkast pogovora Tanje Cvitko z Ido Harc in Andrejm Vilčnikom.]

 

Eksperimentiranje z novimi oblikami glasbenega izražanja, razvijanje samozavesti ter enakopravnosti z moškimi v glasbeni sferi, neodvisnost, individualna svoboda, kritičnost, nekonvencionalno glasbeno izražanje in težnje k spreminjanju starih, tradicionalnih, patriarhalnih vrednot ter prelevitev iz zgolj pasivnih poslušalk v aktivistične performerke – je zanimiv in verjetno najbolj učinkovit aktiven način za izražanje nove feministične ideje za ustavljanje pristranskosti na podlagi spola v glasbeni industriji. Sposobnost žensk, da šokirajo, jim vliva novo moč, saj jih ne bo več mogoče obravnavati samo kot spolni objekt. Nasprotovanje obstoječim normam je bilo tisto, kar je privedlo pankerice in rokerice na odre kot članice glasbenih skupin – osvobajanje svojega ustvarjalnega glasbenega potenciala, ki se manifestira kot boj proti seksizmu, objektivizaciji žensk in pasivnosti, ” so zapisali organizatorji.

 

KAJ: Glasbeni festival z družbeno angažirano noto
KJE: Maribor – prizorišča Vetrinjski dvor, kavarna Kavenija, park Muzeja narodne osvoboditve, mestne ulice
KDAJ: 29.8.–10.9.2022
VEČ: https://skustraneinbradati.si/

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1