Krepitev zmogljivosti kulturnih menedžerjev v Benetkah

Evropska mreža za izobraževanje na področju kulturnega menedžmenta in kulturnih politik (ENCATC) je med 15. in 17. majem 2017 v Benetkah pripravila 3-dnevno usposabljanje »1st Capacity Building Days and Youth in Action Days«. Namenjeno je bilo predvsem študentom in mladim menedžerjem, ki delujejo v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, da spoznajo različne tipe aktivnosti, ki jih izvajajo kulturne organizacije, kako delujejo muzeji, kaj pomeni razvoj občinstev, pravice umetniškega izražanja v represivnih sistemih, se preko predstavitev srečajo z različnimi pristopi in praksami pri reševanju kulturne dediščine itd..

Uvodoma je generalna sekretarka mreže GiannaLia Cogliandro Beyens predstavila delovanje mreže ENCATC, sledile pa so ji različne kratke in zanimive predstavitve, mdr. je Alessandra Gariboldi iz fundacije Fitzcarraldo je predstavila rezultate študije o razvoju občinstev – Study on Audience Development: How to place audiences at the center of cultural organisations. V raziskavo sta bili vključeni tudi dve slovenski organizaciji, in sicer Kinodvor in Bunker.

Anita d’Andrea (CED Italija) in Maša Ekar (CED Slovenija) sta na kratko predstavili program EU Ustvarjalna Evropa, pri čemer se je slednja osredotočila na nadnacionalne projekte sodelovanja in podala kratke smernice, kako uspešno pripraviti in izvesti projekt.

Primer dobre prakse izvajanja projekta s podporo Ustvarjalne Evrope, Shakespeare In and Beyond the Ghetto, je predstavil Shaul Bassi, profesor na Univerzi Ca’ Foscari iz Benetk.

Po predstavitvah so bili za mlade kulturne menedžerje organizirani študijski obiski izbranih kulturnih institucij, kjer so spoznali njihovo delovanje v praksi.

Več o programu usposabljanja si lahko pogledate:
https://www.encatc.org/media/2465-encatc_venice_brochure.pdf

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1