Twinit Logo Europeana Acomposition Of Windmollen Creator Ana Moreno 2023

Komisija pozvala države članice k zbiranju 3D digitaliziranih predmetov kulturne dediščine

Evropska komisija je pozvala države članice, naj prispevajo k zbiranju 3D digitaliziranih predmetov kulturne dediščine.

[Foto: Twinit Logo Europeana Acomposition Of Windmollen Creator Ana Moreno 2023.]

Komisija s kampanjo »Twin it! 3D for Europe’s Culture« poziva države, naj izberejo in predložijo eno 3D digitalizirano kulturno dediščino skupnemu evropskemu podatkovnemu prostoru za kulturno dediščino, ki se izvaja v sklopu Europeane. Cilj pobude je povečati uporabo predmetov v 3D formatu v skupnem evropskem podatkovnem prostoru in okrepiti zmogljivosti institucij za kulturno dediščino v državah EU. Nova zbirka bo predstavljena spomladi 2024 in bo dostopna na spletu.

Komisija je v svojem priporočilu iz leta 2021 o skupnem evropskem podatkovnem prostoru za kulturno dediščino države članice pozvala, naj do leta 2030 digitalizirajo vse spomenike in znamenitosti, ki jim grozi degradacija, in polovico tistih, ki jih turisti zelo pogosto obiskujejo. Pobuda »Twin it! 3D for Europe’s Culture« bo prispevala k doseganju teh ambicioznih ciljev.

Portal Europeana omogoča dostop do 57 milijonov predmetov kulturne dediščine, od katerih jih je le 0,01 % v 3D.

Te cilje bo podprl tudi evropski oblak kulturne dediščine, ki je trenutno v pripravi. Oblak bo poleg Europeane in skupnega evropskega podatkovnega prostora za kulturno dediščino povezoval ustanove in strokovnjake s področja kulturne dediščine ter spodbujal sodelovanje in inovacije na področju ohranjanja kulturne dediščine, da bi digitalizirali artefakte in študijska umetniška dela ter spodbujali ohranjanje kulturne dediščine.

Celotno sporočilo Komisije je tukaj.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1