Info dan Kultura v Mariboru

Motovila (CED Slovenija) je serijo treh junijskih informativnih dni »Kultura na poti« zaključila 16. junija z mariborskim občinstvom v Vetrinjskem dvoru. »Vztrajno, pogumno, z dobro projektno idejo in zanesljivimi partnerji razpisom Kulture naproti«, je glavno sporočilo izkušenih gostov.

Začeli smo s pogovorom z izkušenimi, kje in kako poiskati partnerje (sodelujoči so se strinjali, da so najboljša izbira preverjeni partnerji, s katerimi se osebno poznamo oz. smo jih že srečali v živo), kako z njimi sodelovati (tudi na področju financiranja projekta), kako zlasti doma najti nujna dodatna sredstva za sofinanciranje projekta, kako poiskati in nagovoriti (nova) občinstva, kar je ena od ključnih prednostnih ciljev razpisov Ustvarjalna Evropa.

Aleksandra Kostič je predstavila bogate izkušnje sodelovanja KID Kible v vlogi partnerja in vodje v številnih projektih (na razpisih EU uspešno sodeluje že od leta 2001!) s podporo Ustvarjalne Evrope in predhodnih programov Kultura 2007–2013 in Kultura 2000.

Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d.d. je poudarila, da je ključnega pomena za uspešen projekt dobro oblikovana in posredovana zgodba ter sodelovanje v mednarodnih mrežah, kot je npr. njihovo članstvo v Združenju evropsko pomembnih pokopališč ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe), ki povezuje že 99 evropskih mest v 22 državah in s tem omogoča sodelovanje 180 pokopališč. Tovrstne mreže so močna platforma za povezovanje partnerjev in vključevanje vanje (ali tudi ustanavljanje le-teh!) je po mnenju ge. Pliberšek, ki je od leta 2011 celo predsednica tega mednarodnega združenja, najboljši način, kako priti do partnerjev.

Marko Bratuš, umetniški vodja Gledališča Glej je poudaril, da majhnost organizacije ni ovira za sodelovanje pri evropskem projektu. Kot svoj prispevek k takemu sodelovanju moramo upoštevati tudi svoje bogato znanje in izkušnje, ki je primerljivo ali pa celo prekaša strokovnost tujih organizacij.

Mojca Kasjak iz Plesne Izbe Maribor, prav tako z dragocenimi izkušnjami sodelovanja v obsežnem projektu modul-dance, ki je povezal evropske plesne hiše iz 14 držav in podprl mlade plesalce od zasnove do produkcije, izvedbe in promocije, je pogovor povezovala in poskrbela, da so udeleženci izvedeli vse, kar jih je zanimalo o evropskih projektih – od prijave, partnerstva in izvajanja do financiranja. Pogovor je zaključila z mislijo, da imajo mednarodni projekti nedvomno svojo dinamiko, projektni partner pa na tej poti potrebuje dobro mero vztrajnosti, poguma in predvsem iznajdljivosti.

Mateja Lazar (Motovila/CED Slovenija) je info dan zaokrožila (in s tem zaključila mini turnejo »Kultura na poti«) s predstavitvijo aktualnih razpisov Kultura za projekte sodelovanja, evropske platforme in evropske mreže ter se ob tem navezala zlasti na tiste ključne točke evropskega sodelovanja, ki so pomembne za uspešnost na razpisih in so jih na primeru konkretnih projektov izpostavili tudi gostje. Še enkrat se jim zahvaljujemo za sodelovanje, ki je bilo izredno zanimivo in poučno za udeležence in tudi ekipo CED!

Foto utrinki

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1