Forum EPK v litovskem Kaunasu

Kaunas že danes s polno paro hiti v leto 2022, ko bo uradno prevzel naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Na »European Capital of Culture Forum« več kot 500 udeležencev in tujih gostov razpravlja o različnih temah EPK. Prav tam je tudi Motovila.

Litovski Kaunas bo leta 2022 Evropska prestolnica kulture (EPK). Vodje desetih bivših EPK, predstavniki 15. članic EU, politiki, kulturni izvajalci, umetniki in številni drugi gostje, med njimi Mateja Lazar, pa se bodo v Kaunasu srečali že 18. in 19. maja 2018 – na Forumu EPK. Na mednarodnem forumu bo Evropska komisija predstavila pobudo EPK tudi z namenom spodbuditi sodelovanje med evropskimi kulturnimi sektorji.

Beseda bo tekla o različnih temah, povezanih z EPK, npr.:
– spremembe za mesto, regijo, Litvo in Evropo
– kulturni kapital kot skupnostni projekt
– kulturni kapital kot izobraževalni projekt za kulturni sektor
– laboratorij idej za Evropsko unijo.

Srečanje »Mreža Centrov Ustvarjalna Evropa: priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost«

Program foruma vključuje tudi srečanje z naslovom »Mreža Centrov Ustvarjalna Evropa: priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost« (19. maj 2018), na katerem bodo sodelovali predstavniki centrov CED iz Litve, Norveške, Estonije, Švedske, Finske, Srbije, Hrvaške, Madžarske, Ukrajine, Francije, Latvije in Slovenije.

Program EU Ustvarjalna Evropa ima na voljo mrežo centrov, ki povezuje 38 držav. Strokovnjaki, ki delajo v teh centrih niso le specialisti za financiranje kulture iz programov EU, ampak tudi poznavalci kulturnega področja v svojih državah. Namen srečanja »Mreža Centrov Ustvarjalna Evropa« je predstaviti evropske organizacije in programe, ki podpirajo mednarodno sodelovanje v kulturnem sektorju, zagotavljajo poklicno mobilnost strokovnjakov in predstavnike sektorja usposabljajo ter spodbujajo k odprtosti in sodelovanju. Ta del foruma je namenjen tistim, ki iščejo partnerje ali finančno podporo v tujini, in tistim, ki iščejo zanesljiv in natančne zemljevid evropskega povezovanja.

Več o forumu: http://forumas.kaunas2022.eu/en/

Sodelujejo: Thea Breivik (Norveška), Tiiu Allikmäe (Estonija), Elin Rosenström (Švedska), Hanna Hietaluoma (Finska), Dimitrije Tadić (Srbija), Morana Bigač (Hrvaška), Gábor Mondik (Madžarska), Yuliia Fediv (Ukrajina). Mathilde Vasseur (Francija), Liene Upeniece (Latvija) in Mateja Lazar (Slovenija).
Moderira: Eglė Deltuvaitė (CED Litva).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1