Prvi Fokus s Christianom Bergerjem in Ludovico Ferrario v Izoli

Med 2. in 4. junijem je na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok v Izoli potekalo prvo srečanje novega regionalnega usposabljanja Fokus v okviru strokovnega programa PRO Otok. Mreženje in usposabljanje 13 obetavnih direktorjev fotografije in scenaristov iz Italije (FVG), Hrvaške in Slovenije je tudi s podporo MEDIA pisarn Centrov Ustvarjalne Evrope iz omenjenih držav potekalo pod mentorstvom uveljavljenih mednarodnih mojstrov, Christiana Bergerja in Ludovice Ferrario.

V petek je 13 izbranih direktorjev fotografije in scenografov po uvodnem petkovem kosilu Ustvarjalne Evrope, kjer so se pod pokroviteljstvom MEDIA pisarn iz Hrvaške, Slovenije in Italije (Torino) spoznavali in družili, predstavilo svoje ustvarjalne vizije in dosedanje delo, mentorja pa sta jim dala svoje nasvete in komentarje.

Predavanje Christiana Bergerja

V soboto je sledilo zelo obiskano predavanje Christiana Bergerja. Renomirani ustvarjalec je zelo posvečeno in angažirano, pod motom »Vsi pripomočki so zgolj orodja«, poudaril pomen razumevanja naravne svetlobe kot orodja, izziva in inspiracije za snemanje. Apeliral je na vse ustvarjalce, naj se ne zanašajo preveč na tehnološke pripomočke in se raje poglobijo v raziskovanje svetlobe – njeno pravšnjo mero lahko poustvarijo z zanašanjem na znanje in trud bolj kot na (pre)številna tehnična sredstva. Svoje misli in nasvete je ponazoril s številnimi primeri iz svojih filmov, ki so plod tesnega sodelovanja s Hanekejem (Učiteljica klavirja, Skrito, Beli trak – nominacija za oskarja), pa tudi iz Beležnice Nicka Cassavetesa, Ob morju Angeline Jolie in drugih.

Predavanju je sledila okrogla miza, ki je pod naslovom »Ustvarjalna koprodukcija: ni vse v denarju!« zbrala predstavnike različnih filmskih poklicev: Christiana Bergerja (direktor fotografije, AT), Ludovico Ferrario (scenografka, IT), Ankico Jurić Tilić (producentka, HR), Sonjo Prosenc (režiserka, SI) in Dušana Milavca (scenograf, Sl). Pod moderatorstvom Alessandra Gropplera (Avdiovizualni sklad FVG, IT) so razmišljali o ustvarjalnih, finančnih in organizacijskih vidikih sodelovanj v mednarodnih koprodukcijah ter pozicioniranju mladih talentov na tem področju.

Video posnetek okrogle mize
»Ustvarjalna koprodukcija: ni vse v denarju!«

Popoldan je bil namenjen javni predstavitvi vseh 13 sodelujočih direktorjev fotografije in scenografov zainteresirani javnosti in producentom iz regije, dan pa se je zaključil z druženjem z ostalimi festivalskimi gosti na večerji Ustvarjalne Evrope pod pokroviteljstvom MEDIA pisarn iz Hrvaške, Slovenije in Italije (Torino). Utrip dneva si lahko ogledate v kratkem videu:

Nedeljsko jutro je s svojo ustvarjalno vizijo, izkušnjami in nasveti za čimbolj naravno in »nevidno« scenografijo (»Od scenarija do scene: ustvarite resničnost«) popestrila italijanska scenografka Ludovica Ferrario, znana po sodelovanju s Paolom Sorrentinom (Mladost, Neskončna lepota) in vse utemeljila s primeri iz lastnega ustvarjanja.

Dopoldan je prav tako zagotovil veliko uporabnih informacij obetavnim producentom mlajše generacije, ki jim je svojo profesionalno pot, načela in odgovore na velike in male dileme velikodušno zaupala nagrajevana hrvaška producentka Ankica Jurić Tilić (Zenit) v organizaciji sekcije Prodorni producenti Društva slovenskih producentov (DSP).

Foto utrinki

Foto: Kino Otok.

Festival Kino Otok bo s Fokusom na spregledane filmske poklice nadaljeval tudi v naslednjih dveh letih.

Organizatorji regionalnega usposabljanja FOKUS: Zavod Otok, zavod Motovila  –  Center Ustvarjalna Evropa v partnerstvu s pisarnami MEDIA Centrov Ustvarjalne Evrope iz Hrvaške in Italije (Torino), Hrvaški avdiovizualni center (HAVC), Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine, Italija (FVG), Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) in Združenje slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske (SKOM).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1