Media Cee&animateka Dec2018 P5a8800

Vabljeni na strokovni program Animateka Pro

Datum dogodka 07.12. 2015 • 01:00  −  13.12. 2015 • 01:00
VstopninaBrezplačno

Letošnji strokovni program mednarodnega festivala Animateka, prvič združen pod imenom Animateka Pro, nastaja v sodelovanju z zavodom Motovila / Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.

CED Slovenija tako s svojim sodelovanjem podpira Animateko, ki je danes eden najvidnejših festivalov animacije v regiji in edini slovenski predstavnik v naboru petdesetih s strani programa Ustvarjalna Evropa MEDIA podprtih evropskih festivalov, katerih prizadevanja za promocijo evropskih filmov in razvoj filmskega občinstva so prepoznana tudi na evropskem nivoju. Festival je pomembna gonilna sila pri predstavljanju evropskih in svetovnih trendov ter nepogrešljivo stičišče za animatorje iz Slovenije, Srednje in Vzhodne Evrope ter širše.

Strokovni program Animateka Pro je namenjen profesionalcem v industriji animiranega filma, saj jim nudi priložnost za mreženje in predstavitev ter izmenjavo idej in izkušenj.

Letošnji Animateka Pro program sestavljajo:

Okrogla miza o animiranem dokumentarnem filmu (Annegret Richter, Bastien Dubois, Marie Josée Saint-Pierre in Anna Ida Orosz bodo predstavili letošnji Animatekin filmski program retrospektiva Animirani dokumentarni film in poskušali postaviti teoretske okvire dokumentarnega pristopa v animiranem filmu.)

– O animiranem filmu na Nizozemskem (Kaj je tisto, zaradi česar je nizozemska industrija animiranega filma tako uspešna in cenjena po vsem svetu? Preteklost, sedanjost in prihodnost animacije na Nizozemskem bodo predstavili Gerben Shermer, Anet ter Horst in Rosto.)

– O nastanku celovečernega filma Mala iz ribarnice z Michaelom Carringtonom (Pogovor z glavnim animatorjem filma o tem, kaj imajo pravljični arhetipi skupnega s sodobno stvarnostjo in zakaj se je odločil za tehniko stop-motion.)

– Odprta platforma / masterclass dogodki (Predstavitve tujih in slovenskih animiranih filmov ter drugih del v nastajanju, festivalov in ostalih pomembnih dogodkov industrije animiranega filma. Oder bomo prepustili raznolikem naboru govorcev; potekala bo prva predstavitev in mreženje razvijalcev videoiger in animacije, predstavil se bo kreativni pitching forum Anidox Zagreb, koprodukcijska platforma Višegrad Animation Forum, festival KLIK! Amsterdam Animation Festival in številni drugi, zadnji dan pa se bo zgodil tudi prvi slovenski dogodek za predstavitev in mreženje razvijalcev videoiger in profesionalcev iz animiranega filma).

Dodatne informacije

Vse podrobne informacije o obsežnem programu Animateka Pro vas čakajo na spletni strani festivala ali v Animatekinem katalogu (strani 241-248).

Zainteresirano javnost CED Slovenija prav tako obvešča, da je v okviru splošnega pregleda industrije animiranega filma v Evropi (“Mapping the Animation Industry in Europe”) na voljo Pregled sektorja animiranega filma v Evropi / Focus on Animation (v angleščini). Gre za del raziskave Evropske komisije – podprograma MEDIA in Evropskega avdiovizualnega observatorija s ciljem zagotavljanja celostnega pregleda obsega produkcije, distribucije in kroženja evropskih animiranih filmov in TV del.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1