Spletno Srečanje Novičarski Mediji

Spletno informativno srečanje: podpora Ustvarjalne Evrope za novičarske medije

Datum dogodka 07.06. 2022 • 10:30  −  07.06. 2022 • 12:30
VstopninaBrezplačno

Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije, v torek, torek, 7. junija od 10.30 do 12.30*, vabi na predstavitev priložnosti, ki jih v aktualnem obdobju omogoča Ustvarjalna Evropa (2021–2027) tudi za področje novičarskih medijev. Prek različnih ukrepov program sofinancira mednarodna novinarska partnerstva in sodelovanje ter aktivnosti za podporo medijski pismenosti, pluralnosti in svobodi medijev.

PRIJAVE zbiramo do 6. junija do konca dneva TUKAJ.

*Začetek srečanja smo prestavili za pol ure prej kot sprva načrtovano.

Kdaj

Torek, 7. junij, 10.30–12.30

Kje

Na spletu (okolje Zoom)

Prijave do

Vključno ponedeljek, 6. junij

Ker je pandemija močno prizadela sektor novičarskih medijev in glede na vse večje izzive, ki jih prinašajo dezinformacije in spremenjen način ustvarjanja prihodkov, je Evropska komisija decembra 2020 začela izvajati pobudo NEWS kot del širšega načrta za pomoč medijskemu sektorju pri okrevanju. Pobuda združuje več instrumentov financiranja, med njimi tudi Ustvarjalno Evropo z ukrepi v okviru medsektorskega sklopa tega programa.

Evropska komisija želi podpreti projekte, ki obravnavajo strukturne izzive novičarskih sektorjev in/ali spodbujajo svobodno, raznoliko in pluralistično okolje. V okviru teh prizadevanj je v novem večletnem finančnem okviru programa Ustvarjalna Evropa na voljo 75 milijonov EUR.

Na razpisih lahko sodelujejo javni in zasebni mediji (tiskani in spletni mediji, radio/podcasti, televizija itd.) ter druge organizacije s področja novičarskih medijev (vključno z medijskimi združenji, nevladnimi organizacijami idr.). Na srečanju bomo predstavili dva razpisa – za novinarska partnerstva in medijsko pismenost.

Cilji podpore za medijsko pismenost je vzpostavitev evropskih konzorcijev, ki bodo širili najboljše prakse prek nacionalnih, kulturnih in jezikovnih meja ter razvijali in promovirali orodja in ukrepe za medijsko pismenost, ter podpora strokovnjakom za medijsko pismenost pri prilagajanju njihovih praks hitro razvijajočim se oblikam medijev in spreminjajočim se vzorcem medijske potrošnje.

Cilji podpore za novinarska partnerstva je medsektorsko čezmejno sodelovanje med področnimi strokovnjaki v Evropi in izmenjava najboljših praks ter razvoj standardov, novih poslovnih modelov ter programov usposabljanja za ohranjanje kakovostnega novinarstva.

PROGRAM SREČANJA:

  • kratek uvod v Ustvarjalno Evropo
  • priložnosti EU za podporo sektorju novičarskih medijev v obdobju 2021–2027
  • predstavitev razpisov »Novinarska partnerstva« in »Medijska pismenost«
  • priložnost za vprašanja in razpravo
PRIJAVE zbiramo prek spletnega obrazca (glej spodaj) do 6. junija do konca dneva.

Dodatne informacije: info@ced-slovenia.eu

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1