Scenaristični seminar z Mary Kate O Flanagan

Datum dogodka 19.11. 2014 • 01:00  −  19.11. 2014 • 01:00
VstopninaBrezplačno

Scenaristični seminar CED Slovenija z uveljavljeno irsko strokovnjakinjo za scenarije Mary Kate O Flanagan bo potekal v sredo, 19. 11. med 9.00 in 17.30 v okviru 25. LIFFa v Cankarjevem domu – vabljeni!

Scenaristični seminar zavoda Motovila / Centra Ustvarjalna Evropa v okviru 25. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe nastaja v sodelovanju s češkim strokovnim usposabljanjem MIDPOINT in je namenjen producentom, režiserjem in scenaristom ter drugim zainteresiranim filmskim ustvarjalcem, predvsem pa vsem navdušencem nad TV serijami.

PROGRAM

9:00–9:30 – Registracija udeležencev
09:30–13:00 – Ustvarjanje in vzdrževanje dramatične napetosti
Skrivnost pripovedovanja dobre zgodbe na platnu je v razumevanju, kako vplesti gledalce. Na predavanju, ki bo vključevalo analizo nizkoproračunskega celovečernega igranega filma, boste izvedeli, kako to vedno doseči ter kako lahko uporaba načel pripovedovanja zgodb izboljša evropske filme in jim pomaga doseči gledalce zunaj domovine.
13:00–14:00 – Odmor za kosilo
14:00–15:30 – Skrivnost skandinavskega uspeha: Most (Bron/Broen/The Bridge) Kako lahko druge države ponovijo uspeh, ki so ga skandinavske drame dosegle v zadnjih letih? Predavateljica bo za učne namene analizirala epizodo švedsko-danske uspešnice Most s ciljem predstavljanja pravil privlačne drame.
16:00–17:30 – Ali je pri komediji potrebna dramatična napetost? Prek analize polurne televizijske humoristične serije bo predstavljeno, kako je treba preplesti različne veje zgodbe in vnesti preobrate v vsak prizor. Razpravljali bomo tudi o ustvarjanju razpoloženja in Lubitschevem prijemu.
17:30 – Konec seminarja

PRIJAVE IN VEČ INFORMACIJ

OBVEZNA je predhodna prijava udeležbe najkasneje do ponedeljka, 10. novembra na e-naslov sabina.briski(at)ced-slovenia.eu.
POMEMBNO: Zaželena je udeležba na celotnem seminarju, saj so posamezni tematski sklopi smiselno povezani. Zato bodo prednost pri prijavah imeli udeleženci celodnevnega seminarja. * Kotizacije ni, vendar je število prostih mest omejeno. Za prigrizke in kosilo bo poskrbljeno.

* LOKACIJA SEMINARJA: LIFFe, Cankarjev dom, II. preddverje, dvorana E1-2
* ČAS SEMINARJA: Sreda, 19. november, 9:00-17:30

Večina piscev lahko pride z nič na sedem – Mary Kate pa spravi prizor ali projekt s sedem na deset, kar je izjemna veščina.
– Lisa Albert, scenaristka in producentka, Mad Men.

MARY KATE O FLANAGAN sodeluje s scenaristi in producenti na mednarodni ravni ter pomaga obetavnim in uveljavljenim scenaristom pri oblikovanju zgodb. Je predavateljica na strokovnem programu MIDPOINT prestižne praške akademije FAMU, ter predava po Evropi in Afriki. Na področju poučevanja scenaristike je sodelovala z Davidom Howardom, avtorjem knjig The Tools of Screenwriting in How to Build a Great Screenplay, ter Martinom Danielom, profesorjem scenaristike na Univerzi Južne Karoline (ZDA), ker pa je odrasla na Danskem, ima poseben vpogled v razcvet danskega filma in televizije.

Program MIDPOINT – Central European Script Center je strokovno usposabljanje na področju razvoja scenarijev in filmske dramaturgije, namenjeno ustvarjalnim timom scenaristov, producentov in režiserjev, nastaja pa v organizaciji prestižne praške akademije FAMU. Glavni strokovni program je strukturiran kot trimesečno usposabljanje za razvoj celovečernih prvencev ter drugih celovečernih filmov obetavnih filmskih ustvarjalcev mlajše generacije. Druge dejavnosti programa MIDPOINT vključujejo delavnico za usposabljanje mentorjev, namenjeno mladim učiteljem scenaristike in dramaturgije, strokovnjakom za razvoj scenarijev in televizijskim urednikom (Training the trainers), delavnico, namenjeno projektom v fazi grobe montaže (Dramaturgy in the editing room) in žanrske delavnice.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1