Onkraj horizontov: Armenija > Gruzija > Moldavija > Ukrajina

Datum dogodka 10.04. 2017 • 13:00  −  14.04. 2017 • 16:00
VstopninaBrezplačno

Zavod Motovila, center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, med 10. in 14. aprilom 2017 v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici organizira študijski obisk za skupino umetnikov, kulturnih managerjev in kustosov iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU, in sicer Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Obisk predstavlja izjemno priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj Evropske unije.

Študijski obisk organiziramo v sodelovanju z regionalnim Programom za kulturo in ustvarjalnost EU in Vzhodnega partnerstva ter številnimi lokalnimi partnerji, namenjen pa je povezovanju in spodbujanju čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci iz Slovenije in gostujočih držav, ki so že ali bodo kmalu tudi članice programa EU Ustvarjalna Evropa.

V Slovenijo pride 23 gostov, predstavnikov kulturnega sektorja z različnih področij, ki se jim bodo pridružili še predstavnik regionalnega programa, novinarki iz Ukrajine in Moldavije ter predstavnica Ministrstva za kulturo iz Armenije. Zanje ekipa zavoda Motovila pripravlja intenziven petdnevni program študijskih obiskov, individualnih in skupinskih srečanj in obilo priložnosti za mreženje ter izmenjavo izkušenj.

Program »Onkraj horizontov« vključuje

LJUBLJANA

*Ponedeljek, 10. april 2017, od 13:00 do 14:00, Hiša EU – Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Dunajska 20, Ljubljana: Debata o povezovanju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev »Onkraj horizontov: Armenija & Gruzija; Moldavija; Ukrajina«.

Ragnar Siil, mednarodni strateg na področju kulturnih politik in kreativnih industrij, Program za kulturo in ustvarjalnost EU in Vzhodnega partnerstva in Luka Piškorič, strokovnjak za kreativni sektor in soustanovitelj Kreativnega centra Poligon, se bosta pogovarjala: o aktualni kulturni sceni v državah Vzhodnega partnerstva, o regionalnem programu za kulturo in ustvarjalnost in o tem, zakaj ga EU s partnerji izvaja, o tem, kako v tej regiji razvijajo in izvajajo nove strategije in modele za kulturne in ustvarjalne sektorje.
Pogovor bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja. Sledi pogostitev. Vstop prost.

*Ponedeljek, 10. april 2017, od 20:00 do 22:00, Stara mestna elektrarna (SMEEL), Slomškova 18, Ljubljana: Večerni sprejem za udeležence obiska.

Druženje bo namenjeno povezovanju udeležencev obiska z vabljenimi predstavniki domačega kulturnega sektorja. Uvodnega srečanja se bosta udeležila tudi minister za kulturo, gospod Anton Peršak in vodja oddelka za kulturo MOL, gospa Mateja Demšič.
V sodelovanju z Zavodom Bunker. Za glasbo skrbi DJ Borka, za pogostitev Koren. Vstop z vabilom!

*Sreda, 12. april 2017, od 10:00 do 17:00, Kreativni center Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

I. del (10:00–12:00): Predavanje »Ustvarjalne skupnosti – o novih modelih sodelovanja, financiranja in razvoja občinstev«
Novi modeli sodelovanja, financiranja in razvoja občinstev kot so coworking, množično financiranje (crowdfunding) in ekonomija souporabe (sharing economies) znatno spreminjajo proces razvoja projektov in načine interakcije z občinstvi. Z globalnim trendom povečevanja samostojnih delavcev v kulturnem in kreativnem sektorju, postajajo t.i. ustvarjalne skupnosti vedno pomembnejše razvojne platforme, ki v veliki meri prispevajo tudi k reševanju družbenih in gospodarskih izzivov, s katerimi se soočamo.
Predava: Luka Piškorič, v angleščini brez tolmačenja. Vstop prost.

II. del (14:00–17:00): Serija področnih omizij
Popoldanska serija fokusnih oz. področnih omizij bo na strukturiran način spodbudila spoznavanje in izmenjavo mnenj ter idej za morebitna sodelovanja. Za moderiranje omizij s predstavniki gostujočih in vabljenih domačih kulturnih institucij skrbijo: Alma R. Selimović (uprizoritvene umetnosti), Dušan Dovč (vizualne in intermedijske umetnosti), Tanja Hladnik (kulturna vzgoja) in Luka Piškorič (coworking in urbani prostori).
Vstop mogoč samo ob predhodni potrditvi organizatorja!

MARIBOR

Študijska pot z obiskom lokalne kulturne scene v Mariboru
V sodelovanju z Vetrinjskim dvorom, Narodni dom Maribor.

Torek, 11. april 2017, od 14.00 do 17.00, Vetrinjski dvor (Vetrinjska ulica 30), Maribor.

Flash talk – moderirano omizje s predstavniki mariborske kulturno-umetniške scene. Moderira: Marko Brumen.Gostje bodo pred in po srečanju v Vetrinjskem dvoru obiskali nekatera ključna mariborska prizorišča: npr. Pekarna, Salon uporabnih umetnosti, GT 22, MMC Kibla / Portal.

NOVA GORICA

Študijska pot z obiskom lokalne kulturne scene v Novi Gorici in Šempasu/Oseku
V sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica (Mestno galerijo Nova Gorica) in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Četrtek, 13. april 2017, od 11.30 do 15.00, Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5

Moderirano omizje s predstavniki goriške kulturno-umetniške scene. Moderira: Peter Purg.Gostje bodo obiskali tudi Dvorec Lanthieri v Vipavi (gostitelj: prof. dr. Peter Purg), v Šempasu pa umetniško skupino BridA in obisk v Sloveniji zaključili v Oseku z ogledom galerije Učilna in predstavitvijo mednarodnega projekta PAIC s podporo Ustvarjalne Evrope (v sodelovanju z UNG AU in KTD Osek).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1