Dan Evrope

Dan Evrope – velike zgodbe iz malih držav

Veseli smo, da smo bili del praznovanja dneva Evrope in da smo občinstvu v Estoniji, na Hrvaškem, v Latviji, Litvi ter doma predstavili štiri mednarodno uspešne filme, ki so nastali s podporo MEDIA.  V filmih je v vikendu med 8. in 10. majem uživalo kar 1075 gledalcev. Največ zanimanja je bilo za dokumentarni film Mostovi časa v režiji Audriusa Stonysa in Kristine Briede.

Zahvaljujoč programu Ustvarjalna Evropa MEDIA, ki že več kot 29 let zagotavlja podporo razvoju, promociji in distribuciji evropskih filmov, serij, dokumentarnih filmov in katerega glavni cilj je spodbuditi koprodukcije, imajo tudi filmi iz t.i. držav z nizko AV produkcijsko zmogljivostjo priložnost doseči večjo prepoznavnost in konkurenčnost.
Zato smo s spletnim dogodkom pod motom »Velike zgodbe iz malih držav« centri Ustvarjalne Evrope iz Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve in Slovenije zainteresiranim ljubiteljem kakovostne evropske filmske produkcije v petih državah omogočili dvodnevni brezplačen dostop do štirih filmskih mojstrovin, ki so rezultat mednarodnega sodelovanja. Gre za dve baltski filmski uspešnici in dve nagrajevani slovensko-hrvaški regionalni koprodukciji.

Nočno življenje (produkcija: Vertigo, SCCA/pro.ba, Sisters and Brother Mitevski, 2016) v režiji Damjana Kozoleta si je ogledalo 173 gledalcev, in je bil drugi najbolj gledan film. Triler Prevaranta (produkcija: Amrion, Studio Uljana Kim, Locomotive Productions, 2016) v režiji Valloja Toomla si je ogledalo 152 gledalcev, romantično dramo Zenit (produkcija: Kinorama, Gustav Film, SEE Film Pro) v režiji Daliborja Matanića pa 145 gledalcev.  Največ zanimanja je bilo za zgodovinski dokumentarec Mostovi časa (produkcija: VFS Films, Studio Nominum, Vesilind, 2018) v režiji Audriusa Stonysa in Kristine Briede, kar 605 ogledov.

Ob dnevu Evrope, ko se obeležuje obletnica zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije, ki je udarila temelje novi obliki (političnega) sodelovanja v Evropi, smo tako obeležili tudi sodelovanje pri ustvarjanju velikih filmskih zgodb: male kinematografije kot je slovenska brez mednarodnih koprodukcij ne morejo preživeti. Skupne naložbe v produkcijski in ustvarjalni vidik filmske ustvarjalnosti AV dela večajo njegov potencial doseganja občinstev in pošiljanja univerzalnih sporočil prek lokalnih zgodb.

Dogajanje Dan Evrope – velike zgodbe iz malih držav je bilo del kampanje #CreativeEuropeAtHome, ki v času epidemije COVID-19 promovira spletni dostop do kakovostne kulture s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Dogodek so omogočili Centri Ustvarjalne Evrope iz Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve in Slovenije v sodelovanju s producenti in imetniki pravic za navedene filme (Wide, Cercamon). Domači promocijski partnerji dogodka so bili mreža informacijskih točk Europe Direct Slovenija in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, na evropski ravni pa spletna portala Cineuropa in FILM New Europe.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1