Dskp Air

Upravljalec: Društvo slovenskih književnih prevajalcev [rezidenčni program] / Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik [prostor]

Lokacija: Dol pri Hrastniku
Področje: literatura in knjiga
Namenjeno: prevajalcem_kam
Trajanje: 1 mesec

Opis: Umetniško rezidenco »Sovretov kabinet« in rezidenčni program za prevajalce je leta 2020 ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) v sodelovanju z Občino Hrastnik. Prevajalska rezidenca stoji v centru Dola pri Hrastniku. Gre za prenovljeno zgradbo Kulturnega doma Dol, ki je bil zgrajen leta 1850 in predstavlja kulturno stičišče kraja. V okviru sofinanciranega programa Javne agencije za knjigo RS upravljalec na leto omogoča rezidenčno bivanje 4–6 perspektivnim ali uveljavljenim prevajalcem leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz slovenščine v tuje jezike za 4 tedne (oz. 1 mesec), ki so izbrani na podlagi razpisa. Rezidenčno bivanje je namenjeno samostojnemu in individualnemu prevajalskemu delu.
Rezidenca je za simbolični prispevek k obratovalnim stroškom odprla vrata tudi vsem slovenskim književnim prevajalcem, prednost pri izboru imajo člani Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Več na spletni strani DSKP in FB @DrustvoSlovenskihKnjizevnihPrevajalcev.
[Foto: kolaž DSKP.]

Kritje stroškov: brezplačna nastanitev in končno čiščenje stanovanja, vozovnica za lokalni promet, izkaznica za uporabo lokalne knjižnice, brezplačni vstop v kulturne ustanove, enkratno izplačilo avtorskega honorarja (200 EUR) za sodelovanje ter pavšalni dodatek k potnim stroškom (do 200 EUR).

Infrastruktura: Sodobno mansardno stanovanje v tretjem nadstropju stavbe brez dvigala in ima površino 48,45 m2. Sestavljajo ga hodnik, kuhinja, dnevna soba, kopalnica, spalnica in shramba. Stanovanje je v celoti opremljeno in prihaja s pohištvom, osnovnimi kuhinjskimi aparati in vsemi drugimi potrebščinami. Ima brezžični internet, vendar ne računalnika. Rezidenčno stanovanje je dosegljivo z javnim prevozom – z vlakom do železniške postaje Hrastnik in od tam z avtobusom do Dola. V neposredni bližini je bukvarnica Zmajeva luknja, ki jo vodijo člani Društva Rast in predstavlja prostor združevanja ljubiteljev pisane besede in kulture. Okolica ponuja številne pohodniške in sprehajalne poti (npr. Sovretovo pot), lokacija je izjemno mirna in primerna za nemoteno in poglobljeno delo.

Motovilina rastoča baza umetniških rezidenčnih programov v Sloveniji (AiR) predstavlja tovrstne programe oz. prostore, ki jih izvajajo/upravljajo slovenske organizacije. Z informacijami Motovila kot članica mreže On the Move in Mobility Info Points prispeva k mednarodni izmenjavi virov in informacij. S tem prispevamo k promociji priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost. Hkrati želimo spodbuditi povezovanje in izmenjavo dobrih (trajnostnih) praks med domačimi izvajalci programov AiR.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1