Dskp Air

Upravljalec: Društvo slovenskih književnih prevajalcev [rezidenčni program] / Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik [prostor]
Področje: literatura in knjiga
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Umetniško rezidenco »Sovretov kabinet« in rezidenčni program za prevajalce je leta 2020 ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) v sodelovanju z Občino Hrastnik. Prevajalska rezidenca stoji v centru Dola pri Hrastniku. Gre za prenovljeno zgradbo Kulturnega doma Dol, ki je bil zgrajen leta 1850 in predstavlja kulturno stičišče kraja.
Rezidenčno stanovanje je dosegljivo z javnim prevozom – z vlakom do železniške postaje Hrastnik in od tam z avtobusom do Dola. V neposredni bližini je bukvarnica Zmajeva luknja, ki jo vodijo člani Društva Rast in predstavlja prostor združevanja ljubiteljev pisane besede in kulture. Okolica ponuja številne pohodniške in sprehajalne poti (npr. Sovretovo pot), lokacija je izjemno mirna in primerna za nemoteno in poglobljeno delo.

V okviru sofinanciranega programa Javne agencije za knjigo RS upravljalec na leto omogoča rezidenčno bivanje 4–6 perspektivnim ali uveljavljenim prevajalcem leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz slovenščine v tuje jezike za 4 tedne (oz. 1 mesec), ki so izbrani na podlagi razpisa.

[Foto: kolaž DSKP.]

 

Soorganizatorji nudijo brezplačno nastanitev in končno čiščenje stanovanja, vozovnico za lokalni promet, izkaznico za uporabo lokalne knjižnice, brezplačni vstop v kulturne ustanove, enkratno izplačilo avtorskega honorarja za sodelovanje ter pavšalni dodatek k potnim stroškom. Rezidenčno bivanje je namenjeno samostojnemu in individualnemu prevajalskemu delu. V ostalem delu leta 2022 bo rezidenca za simbolični prispevek k obratovalnim stroškom odprla vrata tudi vsem slovenskim književnim prevajalcem, prednost pri izboru bodo imeli člani Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Več na spletni strani DSKP in FB @DrustvoSlovenskihKnjizevnihPrevajalcev

Motovilina rastoča baza umetniških rezidenčnih programov v Sloveniji (AiR) predstavlja tovrstne programe oz. prostore, ki jih izvajajo/upravljajo slovenske organizacije. Z informacijami Motovila kot članica mreže On the Move in Mobility Info Points prispeva k mednarodni izmenjavi virov in informacij. S tem prispevamo k promociji priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost. Hkrati želimo spodbuditi povezovanje in izmenjavo dobrih (trajnostnih) praks med domačimi izvajalci programov AiR.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1