Vrednost in vrednote kulture

Združenje Culture Action Europe (CAE) je v sodelovanju z Budapest Observatory izdalo publikacijo The value and values of culture relevantnih primerov, ki dokazujejo vpliv kulture na različna področja, ki sodijo v domeno vrste politik EU: od zdravja do inovacij, od rasti in delovnih mest, mednarodnih odnosov, kohezije in migracij, do izobraževanja in spodbujanja demokratičnih načel. Pregled pozitivnih učinkov kaže na nedvoumno dodano vrednost kulture za EU in posledično nujnost ustrezne podpore kulturnega ekosistema.

V publikaciji se je med številnimi primeri znašel tudi evropski projekt zavoda Aksioma. Projekt Masters & Servers je v eminentni družbi zgolj petih projektov s področja digitalnega premika in hkrati eden od zgolj dveh (poleg evropskega združenja za digitalno umetnost in znanost pod vodstvom Ars Electronica), ki sta bila izbrana izmed kar 456 projekti Ustvarjalne Evrope s področja digitalne umetnosti.

Izid publikacije sovpada s pozivom CAE evropskemu kulturnemu sektorju, naj podpre zahtevo za večji proračun za kulturo po letu 2020!

Zakaj ravno Masters & Servers: Networked Culture in the PostDigital Age? 
Umetniško-raziskovalni projekt, ki ga izvaja pet eminentnih organizacij evropske sodobne in intermedijske umetnosti (SI, HR, IT, VB, ES), si je zastavil tri ključna vprašanja, povezana s sodobnostjo. Prvič, kako tehnologije oblikujejo nove oblike zastopanja, pripovedovanja zgodb in socialnega dialoga. Drugič, kako nove oblike ustvarjanja in distribucije premikajo meje med amaterskim in profesionalnim ter kako učinkujejo na kulturno (re)produkcijo? In tretjič, kako umetniki in podjetja ustvarjajo viralna in sodelovalna distribucijska orodja, kar povzroča motnje znanega in pričakovanega. Projekt je bil izbran kot najboljša praksa Ustvarjalne Evrope zaradi izjemnega prispevka k razumevanju digitalnega premika in njegovih učinkov na kulturo z uporabne perspektive.


Deli

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1