Cultural Times. The First Global Map of Cultural and Creative Industries.

Pomeni prvo globalno raziskavo za področje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, s katero avtorji ponovno opozorijo na pomemben prispevek KUS k svetovnemu gospodarstvu in KUS kot spodbujevalca digitalnega gospodarstva, ter pozivajo k temu primerni zaščiti ustvarjalcev.

CISAC (International Confederation of Societies of Authors and Composers), UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) in EY (prej Ernst & Young) so decembra letos objavili raziskavo z naslovom »Cultural Times. The First Global Map of Cultural and Creative Industries.«.

Raziskava pomeni prvo globalno raziskavo za področje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (KUS), s katero avtorji ponovno opozorijo na pomemben prispevek KUS k svetovnemu gospodarstvu in KUS kot spodbujevalca digitalnega gospodarstva. KUS prispevajo pri ustvarjanju nacionalne in regionalne ekonomije, saj ustvarjajo številna delovna mesta, povečujejo privlačnost mest in prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja v državi.

Avtorji v raziskavi analizirajo 11 področij KUS: oglaševanje, arhitektura, knjige, igre, filmi, glasba, časopisi/revije, uprizoritvene umetnosti, radio, televizija in vizualne umetnosti. Največ zaposlenih je na področjih vizualnih umetnosti (6,73 milijonov), knjige (3,67 milijonov) in glasbe (3,98 milijonov).

S prihodki 2.250 milijard USD KUS ustvarijo 3 % svetovnega BDP. Zaposlujejo 29,5 milijona ljudi, kar je več kot zaposlenih v avtomobilski industriji v Evropi, na Japonskem in v ZDA skupaj. Evropa globalno predstavlja drugi največji trg za KUS (ustvari 32 % svetovnih prihodkov), takoj za azijsko-pacifiško regijo (34 %), in je največji trg za oglaševanje. Evropa se lahko pohvali z največjim številom spomenikov/prizorišč kulturne dediščine, ima 7 najbolj obiskanih muzejev na svetu in na evropskih tleh je vzpostavljenih več kot 5.500 umetniških šol.

CISAC, UNESCO in EY v raziskavi poudarjajo zaščito pravic umetnikov oziroma KUS, tako moralnih kot ekonomskih, saj le tako lahko KUS vzdržujejo ustvarjalne dejavnosti in poganjajo gospodarstvo.


Deli

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1