7most Endangered

Razpis za nominacije sedmih najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi

Europa Nostra, ki je tudi odgovorna za podelitev istoimenske nagrade EU za kulturno dediščino, je objavila razpis za nominacije sedmih najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi (7 Most Endangered) za leto 2025.

Po vsej Evropi se naša skupna kulturna dediščina sooča z vse večjimi grožnjami: naravnimi nesrečami in nesrečami, ki jih povzroči človek, vplivi podnebnih sprememb, konflikti, zanemarjanjem, neustreznim razvojem ali pomanjkanjem sredstev. Če poznate pomembno dediščino v Evropi, ki je ogrožena, jo predlagajte v program 7 najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine. Nominirate lahko tako materialno kot nematerialno dediščino, ne glede na to, ali je v javni ali zasebni lasti.

Rok za prijavo je 15. september 2024.
Kdo lahko kandidira?
  • Predstavništva držav, članic in pridruženih organizacij združenja Europa Nostra (glej seznam).
  • Javni in zasebni organi, dejavni na področju kulturne dediščine v državah, kjer Europa Nostra še ni zastopana.
  • Organizacije, ki so članice Evropske zveze za kulturno dediščino – European Heritage Alliance.
  • Partnerji vozlišča evropske dediščine – European Heritage Hub.
  • Posamezni člani združenja Europa Nostra.

Rok za prijavo je 15. september 2024.
Več informacij o razpisu je na povezavi tukaj.
Povezava do prijavnega obrazca je tukaj.

Kako prijaviti ogroženo dediščino?

Vabljeni na enega od spletnih seminarjev, ki jih organizira Europa Nostra:

  • Ponedeljek, 3. junij, 11.00-12.00 CET | Prijavite se tukaj
  • Sreda, 3. julij, 11.00- 12.00 CET | Prijavite se tukaj

Na spletnih seminarjih boste prejeli koristne informacije in nasvete o tem, kako najbolje pripraviti in predložiti nominacijo za program 7 najbolj ogroženih območij 2025.
Oba spletna seminarja bosta obravnavala isto temo in bosta potekala v angleščini.
Spletna seminarja sta brezplačna, vendar je prijava obvezna. Navodila, kako se pridružiti spletnim seminarjem, bodo prijavljenim udeležencem poslana po elektronski pošti en dan pred spletnim seminarjem, ko se zaključi prijava.

Program 7 najbolj ogroženih vodi Europa Nostra v sodelovanju z Inštitutom Evropske investicijske banke (EIB). Program podpira tudi program Ustvarjalna Evropa Evropske unije kot del projekta Europa Nostra European Cultural Heritage Agora.

Program 7 najbolj ogroženih se izvaja že od leta 2013 in je del kampanje civilne družbe za reševanje ogrožene dediščine Evrope. V večini primerov je uvrstitev ogroženega območja na seznam katalizator in spodbuda za mobilizacijo potrebne javne ali zasebne podpore, vključno s financiranjem. Objekti, uvrščeni na seznam, so upravičeni tudi do nepovratnih sredstev EIB v višini 10.000 EUR. Preverite 63 ogroženih spomenikov in območij dediščine iz 31 držav po Evropi, ki so bili izbrani od leta 2013. Med njimi je tudi Plečnikov stadion v Ljubljani.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1