Raziskava o položaju in delovnih pogojih umetnikov ter kulturnih in ustvarjalnih delavcev v Evropi

PANTEIA in Culture Action Europe izvajata raziskavo o položaju in delovnih pogojih umetnikov ter kulturnih in ustvarjalnih delavcev v Evropi. Vabljeni, da do 9. februarja 2024 prispevate mnenje, in sicer na povezavi, ki je namenjena umetnikom in kulturnim delavcem oz. ki je namenjena kulturnim institucijam. [N.B. Če boste povezave delili naprej, je treba povezave kopirati iz članka PANTEIA, ne pa jih najprej odpreti in nato kopirati iz spletnega brskalnika.]

Evropski parlament je 21. novembra 2023 sprejel resolucijo s priporočili Komisiji o okviru EU za socialni in poklicni položaj umetnikov in delavcev v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Po mnenju EP v kulturnem in ustvarjalnem sektorju ni dostojnega dela, dostojnih plačilnih standardov in socialne zaščite, razlike med nacionalnimi zakonodajami pa ustvarjajo nepravične razmere. EP poziva k sprejetju direktive o dostojnih delovnih pogojih, vključno z določitvijo zaposlitvenega statusa, vzpostavitvijo platforme za zbiranje podatkov in spremljanje stanja po Evropi ter uvedbo vseevropskih standardov.

PANTEIA in Culture Action Europe sta se odzvala s študijo, ki je namenjena zbiranju izkušenj umetnikov, kulturnih in ustvarjalnih delavcev ter kulturnih organizacij v zvezi z delovnimi pogoji. Pripravila sta anketo, ki umetnike, kulturne in ustvarjalne delavce ter kulturne organizacije in ustanove poziva, naj delijo svoje izkušnje v zvezi z delovnimi pogoji v sektorju ter prihodnjimi ukrepi za reševanje izzivov, s katerimi se soočajo umetniki in ustvarjalci. Izpolnjevanje ankete vam bo vzelo približno 5 minut.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1