2023 Cultural Deal For Europe

Novi evropski dogovor za kulturo #CulturalDealEU

Culture Action Europe (CAE), Evropska kulturna fundacija (ECF) in Europa Nostra vabijo na dogodek pod naslovom Cultural Deal for Europe annual policy conversation: Culture is the new energy for Europe, ki bo 28. februarja od 15.00 do 18.00 po srednjeevropskem času. Tam bo tudi Motovila.

Leta 2024 bodo volitve v Evropski parlament, pred tem pa bo še letos potekal vmesni pregled večletnega finančnega okvira. Proračun EU bo v drugi polovici finančnega cikla okrepljen z dodatnimi sredstvi za spopadanje z obdobjem večletne krize. Pomembno je, da se kultura umesti v središče obeh razprav.

Kampanja Cultural Deal for Europe, ki so jo pripravili CAE, ECF in Europa Nostra, vključuje osem predlogov, ki naj bi kulturo postavili v središče politik EU:

  • Okrevanje in odpornost kulturnih sektorjev po pandemiji covid-19
  • Evropski kulturni dogovor za Ukrajino
  • Kultura v vseh politikah in programih EU
  • Prostor za evropsko filantropijo
  • Delovni pogoji umetnikov in kulturnih delavcev
  • Kultura v ciljih trajnostnega razvoja do leta 2030
  • Kultura in evropski zeleni dogovor
  • Kultura za prihodnost Evrope

O predlogih bodo 28. februarja v Bruslju razpravljali organizatorji kampanje skupaj s poslanci Evropskega parlamenta. Dogodek lahko spremljate na spletu, registracije so obvezne do 27. februarja tukaj.

Več o kampanji #CulturalDealEU in dogodku na spletni strani CAE.
Motovila je članica CAE, Mateja Lazar pa je ena od članic upravnega odbora CAE.

CAE, ECF in Europa Nostra menijo, da je Cultural Deal for Europe okvir za prenovljeno in ambicioznejšo evropsko kulturno strategijo in politiko, ki določa novo agendo za v prihodnost usmerjeno kulturo solidarnosti, kulturno demokracijo, dobro počutje, kakovost življenja in življenjskega okolja, trajnostni razvoj, zeleni prehod, boljše pogoje za umetnike in kulturne delavce ter boljšo uporabo kulturne dediščine kot strateškega vira za mir, trajnostni razvoj in socialno vključenost. Izjava Cultural Deal for Europe (revidirana leta 2023 na podlagi prejšnje različice iz leta 2020) vključuje poziv k evropskemu kulturnemu dogovoru za Ukrajino in ambicijo, da EU vzpostavi trdna partnerstva in plodne izmenjave zunaj svojih meja.

Če še niste, podprite kampanjo kulturni dogovor za Evropo – Cultural Deal for Europe!

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1