Ec Day Of European Authors 27 3 2023 Creativeeurope

Dan evropskih avtorjev

Evropska komisija 27. marca 2023 prvič organizira Dan evropskih avtorjev. Namen tega vsakoletnega praznovanja je pomagati mladim ponovno vzpostaviti stik s knjigo in pokazati, kako je lahko literatura orodje za krepitev moči posameznika. Knjige in branje lahko srednješolcem omogočijo, da se spopadejo z aktualnimi družbenimi in osebnimi izzivi.

V okviru dneva bodo potekale tri vzporedne dejavnosti:
1. Bralna srečanja v šolah, še posebej v srednjih.

2. Turneja evropskih avtorjev, ki bodo obiskali šole, knjižnice in knjigarne, prebrali del svojih del in učence spodbudili k odkrivanju drugih evropskih avtorjev. 26 organizacij iz 21 držav sodeluje pri organizaciji 40 dogodkov na 40 šolah z 39 avtorji.

3. Konferenca o spodbujanju branja v Sofiji (9.00–18.30), na kateri bodo sodelovali predstavniki ministrstev za kulturo ali izobraževanje držav članic EU, ustreznih javnih ustanov in NVO, ki delujejo na tem področju, ter organizacij, ki zastopajo knjižni in kulturni sektor na evropski ravni. Predstavljeni bodo dobre prakse, kako izobraževalni sistem in knjižni sektor sodelujeta pri izvajanju ukrepov za spodbujanje branja v šolah na lokalni, nacionalni in evropski ravni. V razpravi o prestopanju meja pri promociji branja, tj. kako lahko evropsko sodelovanje pripomore k širjenju dobrih praks in odprtih misli, bo sodelovala tudi Katja Kac iz KUD Sodobnost, kjer bo predstavila tudi izkušnje sodelovanja pri projektu Ustvarjalna Evropa Naša mala knjižnica. Konferenco lahko spremljate tudi na spletu.

#ReadWithEurope #DanEvropskihAvtorjev #UstvarjalnaEvropa #Creative Europe #PushBoundaries

27. marec

Priložnost za spodbujanje branja

Vabljeni na dogodke:

Bralna srečanja v šolah // turneja evropskih avtorjev // konferenca o spodbujanju branja

Dan evropskih avtorjev v Sloveniji

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Javna agencija RS za knjigo so podprli pobudo Evropske komisije in k sodelovanju povabili številne akterje.

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) skupaj z Svetom evropskih pisateljev (EWC), konzorcijem EUPL in Ustvarjalno Evropo soorganizira obeležitev prvega dneva evropskih avtorjev, saj želi knjige in pisatelje približali otrokom in mladim. Članica DSP in avtorica Mateja Gomboc, ki sodeluje tudi pri nacionalnem projektu Rastem s knjigo, bo s svojim romanom Balada o drevesu (Miš, 2021) obiskala Srednjo šolo Domžale.

Gabriela Babnik bo na dan evropskih avtorjev nastopila na Evropski šoli v Ljubljani, kjer si bodo najprej ogledali filmček Javne agencije za knjigo RS o avtorici, nato pa bo sledil pogovor v angleškem jeziku in branje odlomov iz romana Sušna doba v treh jezikih, za katerega je Gabriela Babnik leta 2013 prejela nagrado EU za književnost EUPL.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1