Creative Europe Stories – ustvarjalne zgodbe

Zavod Motovila, ki izvaja dejavnosti Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, je pripravil serijo t. i. ustvarjalnih zgodb – Creative Europe Stories z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Vabljeni k ogledu!

512px Cc By Nd.svgCC BY-ND Priznanje avtorstva – Brez predelav 4.0 Mednarodna. Delo se lahko distribuira nekomercialno ali komercialno, pod pogojem, da se navaja avtorja izvirnega dela in da se izvirnega dela v ničemer ne spreminja.

Creative Europe Stories Kersnikova & Simon Gmajner MotovilaZavod Kersnikova je neprofitna in nevladna kulturna organizacija. Zaradi močnega programa se Kersnikova vpisuje v zemljevide zanimivih mednarodnih centrov, ki se ukvarjajo s sodobno raziskovalno umetnostjo, znanostjo in najnaprednejšimi tehnologijami. V video zgodbi Simon Gmajner pojasni, da je sodelovanje v evropskih projektih pomembno vplivalo na povezovanje z znanstveno-raziskovalnimi institucijami kot sta CERN ali Evropska vesoljska agencija oz. jim odprlo vrata za sodelovanje v drugih sektorjih kot je gospodarstvo. Oglejte si video zgodbo.

Creative Europe Stories Animateka & Igor Prassel Motovila Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta že več kot 20 let organizira mednarodni festival animiranega filma Animateka. V video zgodbi Igor Prassel pojasni, kaj za zanje pomenijo sredstva Ustvarjalne Evrope: od priznanja pomembnosti in vidnosti festivala doma in v tujini do podpore profesionalizaciji festivalske ekipe, krepitvi programa in številnih priložnosti za mednarodno mreženje. Oglejte si video zgodbo.

©motovila Creative Europe Stories With Malinc 300x147Založba Malinc izvaja in sodeluje v kar šestih projektih Ustvarjalna Evropa. V video zgodbi Barbara Pregel pojasni, kaj za založbo pomenijo sredstva Ustvarjalne Evrope in mednarodno sodelovanje. Založba se posveča mladinski književnosti, usmerjena je bolj v špansko tržišče, v manjše literature in manjše jezike, pri tem pa promovirajo in spodbujajo branje vseh generacij. Oglejte si video zgodbo.

Creativeeuropestories Kino SiskaKino Šiška je osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, ki jo dopolnjujeta programa vizualne in uprizoritvene kulture. Že vse od svoje ustanovitve leta 2009, Kino Šiška sodeluje v evropskih projektih, ki so jim omogočili vzpostavitev danes pomembnih mednarodnih festivalov kot so Co-festival na področju sodobnega plesa, glasbeni festival MENT ali Tinta na področju stripa. S sodelovanjem v platformi Liveurope pa številnim domačim ustvarjalcem in producentom omogočajo pridobiti dragocene izkušnje in znanja. Oglejte si video zgodbo.

Zelene zgodbe Ustvarjalne Evrope

Motovila Green Europe Stories Kolaž Video»Zelena izdaja« zgodb Ustvarjalne Evrope – Creative Europe Green Stories se osredotoča na dobre prakse za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi. Video zgodba je dostopna na povezavi tukaj.

Za zelene zgodbe se zahvaljujemo: Bunker (Maja Vižin), Prostorož (Zala Velkavrh), Urbanistični inštitut RS (Nina Goršič in Matej Nikšič), Zavod Otok (Tanja Hladnik) in zavod Projekt Atol (Uroš Veber)!

Bojan Benigar Drugagodba Creativeeuropestories MotovilaDruga godba je eden od najpomembnejših (glasbenih) festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru. Skupaj s partnerji si v okviru mednarodnega projekta Footprints prizadevajo za reformo glasbenega sektorja. Cilj je pomagati vsem akterjem glasbenega sektorja pri uveljavljanju na evropskem glasbenem trgu in utrditi evropsko ustvarjalno glasbeno skupnost okoli vrednot družbene, ekonomske in okoljske odgovornosti. Oglejte si video zgodbo.

Creativeeuropegreenstories Projektatol UrosveberZavod Projekt Atol je vozlišče za raziskovalne umetnosti, transdisciplinarno produkcijo umetniških projektov, taktične medije, vzpostavljanje situacij, založništvo, izobraževanje, skupnostne platforme, delovanje na področju produkcijske in komunikacijske infrastrukture ter znanstvenim in tehnološkim raziskavam. Oglejte si video zgodbo.

Motovila Creative Europe Stories Uirs 300x141Urbanistični inštitut Republike Slovenije (UIRS) je osrednja slovenska znanstvenoraziskovalna ustanova na področju načrtovanja in urejanja prostora in z njo povezanih ved. Oglejte si video zgodbo.

Creative Europe Stories NosorogiZavod Nosorogi so leta 2008 ustanovili kolegi s študija filmske režije v Ljubljani in že isto leto dobili podporo za realizacijo dveh srednjemetražnih dokumentarnih filmov.
Za razvoj filma Zgodbe iz Kostanjevih – Stories from the Chestnut Woods gozdov sta producentka Marina Gumzi (na sliki) in režiser Gregor Božič prejela podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Pri filmu so sodelovali filmski ustvarjalci iz sedmih držav. Svetovno premiero je film doživel septembra 2019 na enem najpomembnejših filmskih festivalov Toronto International Film Festival. Oglejte si video zgodbo.

Creative Europe Stories Radiotelevizija Slovenija SaškarakefDevet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija v skupnem projektu raziskuje, kako na naš kognitivni, čustveni in osebnostni razvoj vplivajo slušni dražljaji, kaj torej za ljudi in svet okoli nas pomeni zvok. Cilj B-AIR projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine na umetniškem spletnem radijskem kanalu, podprtem z inovativno tehnologijo. Oglejte si video zgodbo.

Ustvarjalne sinergije

Creative Synergy 14may2021 Motovila (15)Predstavniki organizacij Koroške galerije likovnih umetnosti (SI), Dance Identity (AT), Hrvaškega kulturnega centra – HKD (HR) in Pro Progressione (HU) so delili izkušnje o različnih vidikih sodelovanja pri evropskih projektih s podporo Ustvarjalne Evrope, še posebej o sodelovanju s partnerji in razvoju odnosov z občinstvi. Neizogibna tema pogovora je bila tudi epidemija covid-19, ki je zaznamovala leti 2020 in 2021 ter vplivala na organizacijo in izvedbo (mednarodnih) kulturnih dogodkov. Več o dogodku Ustvarjalne sinergije: izmenjava izkušenj in dobrih praks v soseščini (14. maj 2021) tukaj.

Creativeeuropestories IridiumIriduim Film: Narrating stories

Iridium Film je produkcijska hiša iz Ljubljane. Leta 2019 so v vlogi glavnega producenta prvič prejeli MEDIA podporo za razvoj filma NK Svoboda. Pred tem so v vlogi koproducenta sodelovali pri MEDIA podprtem filmu Moški ne jokajo (producent: Deblokada, BIH) in zanj na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejeli tudi nagrado vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Iridium Film je sicer aktiven tudi na področju digitalizacije slovenskega filma. Restavrirati želijo vseh 185 slovenskih filmov, posnetih na filmski trak, ki so bili v redni distribuciji. Oglejte si video zgodbo.

Creative Europe Stories SodobnostKUD Sodobnost: Raising literally awareness

KUD Sodobnost usmerja svoje založniške ambicije k visoko kakovostnim, skrbno izbranim besedilom, med katerimi lahko najdete več nagrajenih in za nagrade nominiranih knjig domačih in tujih avtorjev. Poleg tega aktivno sodeluje pri razvoju bralne kulture v Sloveniji in pri promociji slovenskih avtorjev v tujini. Izdaja tudi revijo Sodobnost, najstarejšo slovensko revija za književnost in kulturo, ki je tudi ena od štirih najstarejših tovrstnih revij v Evropi. Oglejte si video zgodbo.

Creativeeuropestories Pionirski DomPionirski dom: Nourishing social skills

Pionirski dom – Center za kulturo mladih je javni zavod na področju kulture in ena od vodilnih ustanov na področju izvenšolskega preživljanja prostega časa otrok, mladine in odraslih. V nekaj desetletjih je bilo v različne programe ustvarjanja in izobraževanja vključenih skoraj sto tisoč otrok in mladostnikov. Program obsega prek preko petindvajset kulturno – umetniških vsebin. Poleg tega vsako leto izvedejo kar sedem festivalov, npr. Festival znanosti in umetnosti Hokus Pokus in festival sodobne odrske umetnosti Kalejdoskop. Oglejte si video zgodbo.

Creativeeuropestories BunkerBunker: Create to connect

Bunker je neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev. Zavod Bunker producira in predstavlja sodobne gledališke in plesne predstave, organizira različne delavnice ter ostale izobraževalne programe, raziskave, in seveda oblikuje enega najvidnejših mednarodnih festivalov Mladi levi. Oglejte si video zgodbo.

Creativeeuropestories AksiomaAksioma – Zavod za sodobne umetnosti: Creating opportunities

Aksioma je neprofitna kulturna ustanova iz Ljubljane, aktivna tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru, ki se zanima predvsem za projekte, ki uporabljajo nove tehnologije za raziskovanje in obravnavanje struktur sodobne družbe. Osredotoča se na umetniško produkcijo, ki raziskuje družbena, politična, estetska in etična vprašanja. Oglejte si video zgodbo.

Creative Europe Stories Zavod OtokZavod Otok: Creating communities

Otok, zavod za razvijanje filmske kulture, se od leta 2003 posveča oblikovanju in izvedbi javno dostopnih programov na področjih umetnosti, kulture in izobraževanja. V središče programskih aktivnosti za vse generacije postavlja svetovni avtorski film, pri čemer vzpostavlja dialog med filmsko umetnostjo in drugimi umetnostnimi zvrstmi (npr. literaturo, glasbo in likovno umetnostjo). Od leta 2004 organizira Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, hkrati pa je mednarodno dejaven v evropskih projektih filmske vzgoje. Oglejte si video zgodbo.

Creativeeuropestories Akademija Umetnosti UngAkademija umetnosti Univerze v Novi Gorici: Fostering synergies

Akademija umetnosti ponuja študijske programe na področju umetnosti in ustvarjalnih praks. Oglejte si video zgodbo.

Creative Europe Stories DsafDSAF (Društvo slovenskega animiranega filma): Building a network

DSAF je stanovska organizacija, ki združuje avtorje in ustvarjalce animiranih filmov, pri čemer je odprta sodelovanju s posamezniki, delujočimi na različnih umetnostnih področjih, kot tudi različnimi javnimi in zasebnimi organizacijami doma in v tujini. Oglejte si video zgodbo.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1