Creative Europe Stories – ustvarjalne zgodbe

Zavod Motovila, ki izvaja dejavnosti Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, je pripravil serijo t. i. ustvarjalnih zgodb – Creative Europe Stories z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Vabljeni k ogledu!

512px Cc By Nd.svgCC BY-ND Priznanje avtorstva – Brez predelav 4.0 Mednarodna. Delo se lahko distribuira nekomercialno ali komercialno, pod pogojem, da se navaja avtorja izvirnega dela in da se izvirnega dela v ničemer ne spreminja.

NOVO: Zelene zgodbe Ustvarjalne Evrope

»Zelena izdaja« zgodb Ustvarjalne Evrope – Creative Europe Green Stories se osredotoča na dobre prakse za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi.

Za zelene zgodbe se zahvaljujemo: 𝗕𝘂𝗻𝗸𝗲𝗿 (Maja Vižin), 𝗣𝗿𝗼𝘀𝘁𝗼𝗿𝗼𝘇̌ (Zala Velkavrh), 𝗨𝗿𝗯𝗮𝗻𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰̌𝗻𝗶 𝗶𝗻𝘀̌𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁 𝗥𝗦 (Nina Goršič in Matej Nikšič), 𝗢𝘁𝗼𝗸 (Tanja Hladnik) in 𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱 𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁 𝗔𝘁𝗼𝗹 (Uroš Veber)!

Zavod Projekt Atol

Urbanistični inštitut Republike Slovenije (UIRS)

Nosorogi, Radiotelevizija Slovenija in Druga godba

Nosorogi: Zgodbe iz kostanjevih gozdov / Stories from the Chestnut Woods

Radiotelevizija Slovenija: Promotion of sound creativity and research.

Druga Godba: Sustainable Music Across Europe

Zavod Nosorogi so leta 2008 ustanovili kolegi s študija filmske režije v Ljubljani in že isto leto dobili podporo za realizacijo dveh srednjemetražnih dokumentarnih filmov.
Za razvoj filma Zgodbe iz Kostanjevih gozdov sta producentka Marina Gumzi in režiser Gregor Božič prejela podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Pri filmu so sodelovali filmski ustvarjalci iz sedmih držav. Svetovno premiero je film doživel septembra 2019 na enem najpomembnejših filmskih festivalov Toronto International Film Festival.

Devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija v skupnem projektu raziskuje, kako na naš kognitivni, čustveni in osebnostni razvoj vplivajo slušni dražljaji, kaj torej za ljudi in svet okoli nas pomeni zvok. Cilj B-AIR projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine na umetniškem spletnem radijskem kanalu, podprtem z inovativno tehnologijo.

Druga godba je eden od najpomembnejših (glasbenih) festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru. Skupaj s partnerji si v okviru mednarodnega projekta Footprints prizadevajo za reformo glasbenega sektorja. Cilj je pomagati vsem akterjem glasbenega sektorja pri uveljavljanju na evropskem glasbenem trgu in utrditi evropsko ustvarjalno glasbeno skupnost okoli vrednot družbene, ekonomske in okoljske odgovornosti.

Creative Synergy 14may2021 Motovila (15)Predstavniki organizacij Koroške galerije likovnih umetnosti (SI), Dance Identity (AT), Hrvaškega kulturnega centra – HKD (HR) in Pro Progressione (HU) so delili izkušnje o različnih vidikih sodelovanja pri evropskih projektih s podporo Ustvarjalne Evrope, še posebej o sodelovanju s partnerji in razvoju odnosov z občinstvi. Neizogibna tema pogovora je bila tudi epidemija covid-19, ki je zaznamovala leti 2020 in 2021 ter vplivala na organizacijo in izvedbo (mednarodnih) kulturnih dogodkov. Več o dogodku Ustvarjalne sinergije: izmenjava izkušenj in dobrih praks v soseščini (14. maj 2021) tukaj.

Iriduim Film, KUD Sodobnost in Pionirski dom

Iriduim Film: Narrating stories

KUD Sodobnost: Raising literally awareness

Pionirski dom: Nourishing social skills

Iriduim Film: Narrating stories

Iridium Film je produkcijska hiša iz Ljubljane. Leta 2019 so v vlogi glavnega producenta prvič prejeli MEDIA podporo za razvoj filma NK Svoboda. Pred tem so v vlogi koproducenta sodelovali pri MEDIA podprtem filmu Moški ne jokajo (producent: Deblokada, BIH) in zanj na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejeli tudi nagrado vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Iridium Film je sicer aktiven tudi na področju digitalizacije slovenskega filma. Restavrirati želijo vseh 185 slovenskih filmov, posnetih na filmski trak, ki so bili v redni distribuciji.

KUD Sodobnost: Raising literally awareness

KUD Sodobnost usmerja svoje založniške ambicije k visoko kakovostnim, skrbno izbranim besedilom, med katerimi lahko najdete več nagrajenih in za nagrade nominiranih knjig domačih in tujih avtorjev. Poleg tega aktivno sodeluje pri razvoju bralne kulture v Sloveniji in pri promociji slovenskih avtorjev v tujini. Izdaja tudi revijo Sodobnost, najstarejšo slovensko revija za književnost in kulturo, ki je tudi ena od štirih najstarejših tovrstnih revij v Evropi.

Pionirski dom: Nourishing social skills

Pionirski dom – Center za kulturo mladih je javni zavod na področju kulture in ena od vodilnih ustanov na področju izvenšolskega preživljanja prostega časa otrok, mladine in odraslih. V nekaj desetletjih je bilo v različne programe ustvarjanja in izobraževanja vključenih skoraj sto tisoč otrok in mladostnikov. Program obsega prek preko petindvajset kulturno – umetniških vsebin. Poleg tega vsako leto izvedejo kar sedem festivalov, npr. Festival znanosti in umetnosti Hokus Pokus in festival sodobne odrske umetnosti Kalejdoskop.

Bunker, Aksioma in Zavod Otok


Bunker: Create to connect


Aksioma: Creating opportunities


Zavod Otok: Creating communities

Bunker: Create to connect
Bunker je neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev. Zavod Bunker producira in predstavlja sodobne gledališke in plesne predstave, organizira različne delavnice ter ostale izobraževalne programe, raziskave, in seveda oblikuje enega najvidnejših mednarodnih festivalov Mladi levi.

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti: Creating opportunities
Aksioma je neprofitna kulturna ustanova iz Ljubljane, aktivna tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru, ki se zanima predvsem za projekte, ki uporabljajo nove tehnologije za raziskovanje in obravnavanje struktur sodobne družbe. Osredotoča se na umetniško produkcijo, ki raziskuje družbena, politična, estetska in etična vprašanja.

Zavod Otok: Creating communities
Otok, zavod za razvijanje filmske kulture, se od leta 2003 posveča oblikovanju in izvedbi javno dostopnih programov na področjih umetnosti, kulture in izobraževanja. V središče programskih aktivnosti za vse generacije postavlja svetovni avtorski film, pri čemer vzpostavlja dialog med filmsko umetnostjo in drugimi umetnostnimi zvrstmi (npr. literaturo, glasbo in likovno umetnostjo). Od leta 2004 organizira Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, hkrati pa je mednarodno dejaven v evropskih projektih filmske vzgoje.

Akademija umetnosti in DSAF


Akademija umetnosti UNG: Fostering synergies

DSAF: Building a network


Aksioma, Bunker, Zavod Otok, Akademija umetnosti UNG, DSAF

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici: Fostering synergies
Akademija umetnosti ponuja študijske programe na področju umetnosti in ustvarjalnih praks.

DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma): Building a network
DSAF je stanovska organizacija, ki združuje avtorje in ustvarjalce animiranih filmov, pri čemer je odprta sodelovanju s posamezniki, delujočimi na različnih umetnostnih področjih, kot tudi različnimi javnimi in zasebnimi organizacijami doma in v tujini.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1