Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju

Motovila spodbuja medsektorsko sodelovanje v okviru različnih evropskih programov financiranja. Predstavljamo projekt TransCultAA – Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju, s podporo EU programa Obzorje 2020/JPI HERA, pri katerem kot partner sodeluje Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU.

Mednarodni projekt Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju, TransCultAA, je prva raziskava, ki se ukvarja z značilnostmi in okoliščinami transfera umetnin in drugih predmetov kulturne dediščine v 20. stoletju na območju regije Alpe Adria. Cilj projekta je odgovoriti na ključna vprašanja, povezana z relokacijami, odvzemom in krajo kulturnih predmetov v 20. stoletju: Kdo jih je snoval in kdo pri njih sodeloval? Kdaj, zakaj in v kakšnih okoliščinah so potekali? Kakšna pojasnila so bila ob tem podana? Kakšni podatki in zgodbe so se ohranile v javnem spominu in zakaj? Kako nam pri razumevanju regionalne in predvsem nacionalne uporabe preteklosti pomagajo različni arhivski viri (tako lokalni kot tuji dokumenti, povezani z žrtvami, krivci in akterji, ki so delovali v vmesnih sivih poljih). Raziskovalno področje projekta je neposredno povezano z vidiki politične propagande. Projekt je temeljna raziskava, ki vključuje različne raziskovalne pristope in metode. Ključnega pomena zanj so dokumentiranje, zbiranje in analiza arhivskih virov, saj je le z arhivsko podprtimi podatki mogoče preseči izrazito politično in nacionalistično obarvane naracije »uporab preteklosti«.

Koordinator: Zentralinstitut für Kunstgeschichte, München (DE)
Partnerji: Università degli studi di Udine, Videm (IT), Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU (SI), Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti -HAZU (HR)
Pridruženi partnerji: Hrvatski restauratorski zavod (HR), Fondazione per i Beni Culturali Ebraici in Italia (IT), Kommission für Provenienzforschung (AT), Muzej novejše zgodovine Slovenije (SI), Raziskovalno-dokumentacijski center JAS (SI)

Višina podpore: 1.104.421 EUR (JPI HERA – Humanities in the European Research Area: Uses of the Past)
Trajanje projekta: september 2016–avgust 2019

Za več glej spletno stran projekta transcultaa.eu ali FB @TransCultAA.

Na dogodku Ustvarjalna obzorja (4. okt. 2018) smo povezali ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanima sodelovanje v kulturi, umetnosti, humanistiki, družboslovju in tehnologiji, ter predstavili priložnosti, ki jih ponujata programa EU Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020, vključno z mrežo HERA in mednarodnim projektom EqUIP (EU-India Platform for social sciences and humanities). Dr. Barbara Murovec iz Umetnostnozgodovinskega inštituta ZRC SAZU je predstavila projekt TransCultAA.

Ustvarjalna obzorja je organiziral zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (nacionalna kontaktna točka za Obzorje 2020). Ustvarjalna obzorja so eden prvih dogodkov letošnjega Meseca znanosti.

Podpirajo nas

Ce Eacea Hor En 943x165@72 E1454406692103 380x69
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Evropska Komisija
Logo Mol 1