Kako smo povezali ukrajinske in slovenske kulturne izvajalce na Onkraj horizontov 2018

Motovila je med 15. in 19. oktobrom 2018 na študijskem obisku gostila skupino kulturnih menedžerjev, umetnikov in kustosov iz Ukrajine. Intenzivni enotedenski program, namenjen krepitvi čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci iz Slovenije in Ukrajine, je obsegal individualna in skupinska srečanja z lokalnimi predstavniki kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, seminarje, izobraževanja, ekskurzijo za spoznavanje lokalne kulturne scene in nešteto priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj. Udeleženci so imeli tudi priložnost, da se udeležijo in izkusijo lokalne kulturne/umetniške dogodke.

Udeleženci študijskega obiska #onkrajhorizontov2018

– Alesia Bolot, hub manager: IZONE Creative Community, Kyiv
– Anna Izmailova in Ganna Turlo: Ukrainian Cultural Foundation (CED Ukraine)
– Bohdan Yaremchuk, chief communications officer: Festival of contemporary art “Gogolfest”, NGO, Kyiv
– Daria Moskalevych: British Council Ukraine
– Liliia Kurii, chief specialist: Khmelnytskyi City Development Agency
– Mariia Volchonok, archivist, researcher, project manager: Kharkiv Municipal Gallery
– Olha Koval, program coordinator: 86 NGO, Kyiv
– Tamara Kutsaieva, lecturer, guide: The National museum of history of Ukraine, Kyiv
– Viktor Kozhevnikov, development manager: JOYFEST, Kyiv

Slovenijo je obiskalo deset predstavnikov različnih področij kulturnega sektorja. Pridružili so se jim Daria Moskalevych iz British Council Ukraine ter Anna Izmailova in Ganna Turlo iz Ukrajinske kulturne fundacije, kjer vodijo tudi Center Ustvarjalna Evropa v Ukrajini.

Udeleženci obiska so bili izbrani na izjemno konkurenčnem razpisu programa Culture Bridges, ki ga financira EU in izvaja British Council v partnerstvu z mrežo EUNIC v Ukrajini. Sedem udeležencev je imelo priložnost spoznati se s predstavniki več kot 40 slovenskih organizacij, zato se veselimo novih mednarodnih projektov, ki bodo vključevali partnerje iz Slovenije in države, ki smo jo gostili.

Kakšen je bil program?

Študijski obisk se je začel v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, kjer so udeleženci obiskali mednarodno konferenco Onkraj kulturnega modela (angl.). Konferenco je 16. oktobra 2018 organiziral zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s Centrom za kreativnost. Julie Aldridge (Velika Britanija), José Rodriguez (Švedska) in Edgar Garcia Casellas (Španija/Katalonija) so predstavili različne teoretične in praktične pristope k razvoju poslovnih modelov v kulturi. Zelo smo bili veseli, da sta udeležence obiska prijazno pozdravila g. Andrii Borodenkov, namestnik vodje diplomatske misije iz Veleposlaništva Ukrajine v Republiki Sloveniji, in ga. Nataša Prah, veleposlanica, v.d. vodje Sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.
Po konferenci so gosti obiskali Center urbane kulture Kino Šiška, kjer so imeli voden ogled po razstavi Max Grau: Love & Work [floating]. Za zaključek dneva so se udeležili odprtja Meseca oblikovanja 2018.

V Mariboru so se gosti iz Ukrajine udeležili Seminarja o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih (17. oktober 2018) v Centru za kreativnost. José Rodríguez se je posvetil komunikacijskim strategijam, orodjem in načelom, ki organizacijam s področja kulture in umetnosti omogočajo trajnejše delovanje. Jana Renée Wilcoxen je pojasnila, kako s praktičnim pristopom izboljšati veščine pripovedovanja. Gosti so poleg seminarja obiskali razstavo Osebno / Personal v Kibla Portalu in več drugih prizorišč, med drugim Unionsko dvorano v Narodnem domu Maribor, Vetrinjski dvor, GT22, Salon uporabnih umetnosti, Lent (najstarejši del Maribora), Lutkovno gledališče Maribor. Prizorišča so bila del vodenega ogleda po mariborski kulturni sceni z naslovom Urban Safari: Raw Concrete & Festivals, #MashUp Edition, ki sta ga izvedla Marko Brumen in Simon Žlahtič. Dan smo zaključili z obiskom plesno-gledališke predstave Zrno graha na Festivalu Borštnikovo srečanje.

18. oktobra 2018 smo za goste v Hiši EU organizirali seminar Ustvarjalna Evropa. Prvi del je bil posvečen Evropskim prestolnicam kulture (EPK). Simon Lachner je predstavil zgodbo o uspehu iz Linza, EPK 2009. Urška Zupanec iz Ministrstva za kulturo je prestavila postopek in časovnico postopka izbire slovenske kandidatke za EPK 2025. Prvi del se je zaključil s pogovorom s predstavniki kandidatk za EPK 2025 Ljubljana (Mateja Demšič), Nova Gorica (Neda Rusjan Bric), Lendava (Dejan Süč) in Kranj (Toni Cahunek), ki ga je moderiral g. Lachner.
Drugi del je bil posvečen podprogramu Kultura, še posebej projektom sodelovanja, v okviru katerega je Slovenija nadpovprečno uspešna. Svoje izkušnje so predstavili Alma R. Selimović (zavod Bunker), Tanja Hladnik (zavod Otok), Janez Janša (zavod Aksioma) in dr. Peter Purg (Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici).
Seminar se je za goste iz Ukrajine zaključil z delavnico o vrednotenju učinkov projekta, ki jo je vodila Neža Pajnič (CMEPIUS). Za zaključek dneva smo v Centru kulture Španski borci obiskali plesno-gledališko predstavo Zasledovalci sreče v produkciji Zavoda En-Knap.

Zadnji dan obiska (19. oktober 2018) so naši gosti začeli z vodenim ogledom Stare elektrarne, ki jo upravlja zavod Bunker. Program se je nadaljeval s poslovilnim brunchem in individualnimi srečanji v DobriVagi. Potem smo obiskali Mini teater in Judovski kulturni center, kjer smo zaključili z uradnim programom. Nekateri gosti iz Ukrajine so se odpravili še na srečanje v Muzej novejše zgodovine Slovenije, Poligon kreativni center in +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova ali pa so se izgubili v jesenski Ljubljani.

Študijski obisk »Onkraj horizontov: fokus Ukrajina« smo izvedli v okviru programa Culture Bridges. Program Culture Bridges, ki ga financira EU, izvaja British Council v partnerstvu z mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov za kulturo Evropske unije (EUNIC) v Ukrajini. Projekt smo izpeljali v sodelovanju s številnimi strokovnimi in lokalnimi partnerji, med katerimi so: Center za kreativnost (MAO), DobraVaga/Center urbane kulture Kino Šiška, Zavod SCCA–Ljubljana, Zavod Big, Marko Brumen, Simon Žlahtič, Hiša! društvo za ljudi in prostore, DOKUDOC Festival & Mitra, GT22 & IFCA Festival, Stoptrik Festival & Pekarna magdalenske mreže, Narodni dom Maribor & Vetrinjski dvor, Festival Lent, Festival Maribor; Lutkovno gledališče Maribor, Festival Borštnikovo srečanje, KIBLA multimedijski center, Hiša Evropske unije – Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Zavod En-Knap, Zavod Bunker, Mini teater, Judovski kulturni center Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Foto ©Motovila by Katja Goljat (konferenca & seminar v Ljubljani) in Janez Klenovšek (seminar v Mariboru).

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1