Nov spletni register evropskih filmov

Filmskim ustvarjalcem, javnim institucijam in širši javnosti je od 16. aprila 2019 na voljo nov register evropskih filmov – LUMIERE VOD. Dolgo pričakovano digitalno orodje je namenjeno spodbujanju spletne prepoznavnosti in dostopnosti evropskih filmov.

Glavna spodbuda za oblikovanje enotnega registra evropskih AV del je bilo dejstvo, da kljub pomenu in prispevku evropske AV industrije k svetovni kinematografiji (med letoma 2007 in 2016 se je v EU ustvarilo več kot 18.000 AV del, pri čem se je število celovečernih filmov povečalo za kar 47 %), evropski filmi danes na spletu predstavljajo le okoli 25 % filmov prisotnih na platformah videa na zahtevo v državah EU.
Po predstavitvi prototipa oktobra lani je zdaj na voljo beta verzija registra evropskih filmov, naslednje leto pa bo zaživela končna različica LUMIERE VOD, ki bo upoštevala tudi povratne informacije uporabnikov.

Več informacij: zloženka in spletna stran Evropske komisije.

Digitalni register LUMIERE VOD deluje kot iskalnik informacij o evropskih filmih, ki hkrati omogoča vpogled v njihovo dostopnost prek storitev videa na zahtevo (VOD) v vseh državah EU.
Register evropskih filmov sta kot eno izmed vodilnih pobud strategije #DigitalforCulture v okviru enotnega digitalnega trga ustanovila Evropska komisija in Evropski avdiovizualni observatorij s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Tehnološka inovacija bo filmskim producentom, distributerjem in VOD platformam omogočila prilagajanje dejavnosti za izboljšanje prisotnosti in kroženja evropskih filmov. Posledično bo prispevala k oblikovanju bogatega in raznolikega digitalnega filmskega arhiva za širšo javnost oz. rast prepoznavnosti evropskega filma.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1