Forenziki železne dobe

Motovila spodbuja medsektorsko sodelovanje v okviru različnih evropskih programov financiranja. Predstavljamo projekt ENTRANS – Encounters and Transformations in Iron Age Europe, s podporo EU programa Obzorje 2020/HERA, pri katerem kot partner sodeluje Univerza v Ljubljani.

Železna doba je bil čas izjemne kulturne dinamike, ko so se ideje in znanja urbaniziranih centrov mediteranskih civilizacij srečali s takratnim svetom centralne Evrope. Projekt ENTRANS (Srečanja in spremembe v železnodobni Evropi) je preizpraševal posledice, a ne kot velike generalizirane naracije medkulturnih stikov, temveč kot precej bolj pritajene spremembe, ki so jih posamezne skupnosti doživljale vsaka zase in so se nanje tudi individualno odzivale. Naše študije so bile usmerjene v raziskovanje arheoloških krajin, odnosa do človeškega telesa ob smrti in upodabljajoče umetnosti ter sprememb, ki jih na vseh teh področjih prepoznamo v času starejše železne dobe (prib. 800–300 pr. n. št.). S tem pa so se nam odpirala številna vrata v raznotere vidike življenja skupnostih, ki so takrat živele na prostoru med Alpami in Panonijo ter širše v osrednji Evropi.

(Foto desno: 3D model in rekonstrukcija pasne spone z Molnika, narejene na način t. i. situlske umetnosti. Projekt ENTRANS, foto Oddelek za arheologijo FF UL.)

Partnerji projekta: Univerza v Bradfordu (UK), Univerza v Zagrebu (HR) Univerza v Ljubljani (SI)
Trajanje projekta: 2013–2016
Podpora EU: 997.943 EUR (HERA/Obzorje2020)

Obišči spletno stran projekta entrans-arch.com.

Železnodobna krajina okoli gradišča Cvinger pri Dolenjskih Toplicah (rdeče – utrjena naselbina, modro – kompleksen utrjen vhod, turkizno – metalurški center, rumeno – gomilno grobišče, zeleno – sledovi nekdanjih poti). Projekt ENTRANS, foto Oddelek za arheologijo FF UL.

Za projekt ENTRANS je bilo izjemnega pomena utečeno partnerstvo, ki je na eni strani združevalo renomirane znanstvenike z mlajšimi raziskovalci ter po drugi strani humanistično usmerjeno tradicionalno arheologijo z znanstvenimi pristopi naravoslovnih ved. Pomembno vlogo je pri tem odigrala sodobna tehnologija, ki se je tudi s pomočjo tega projekta dodobra uveljavila v arheološki znanosti tega prostora.

ENTRANS pa je nagovarjal tudi širše občinstvo

V sodelovanju z RTV Slovenija (scenarij in režija: Maja Bahar Didović) je nastal dokumentarni film Forenziki železne dobe, ki je poskušal javnosti predstaviti tako čas železne dobe kot sodobno arheološko znanost.

Glej tudi: 3D prikaz pasne spone z Molnika (1:43):

Na dogodku Ustvarjalna obzorja (4. okt. 2018) smo povezali ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanima sodelovanje v kulturi, umetnosti, humanistiki, družboslovju in tehnologiji, ter predstavili priložnosti, ki jih ponujata programa EU Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020, vključno z mrežo HERA in mednarodnim projektom EqUIP (EU-India Platform for social sciences and humanities). Manca Vinazza in Tamara Leskovar iz Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani sta predstavili projekt ENTRANS.

Ustvarjalna obzorja je organiziral zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (nacionalna kontaktna točka za Obzorje 2020). Ustvarjalna obzorja so eden prvih dogodkov letošnjega Meseca znanosti.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1