Motovila Plan B 932x524px 72dpi 03 Slo

Plan B za mednarodno mobilnost v kulturi

Datum dogodka 10.06. 2021 • 13:00  −  10.06. 2021 • 14:30
VstopninaBrezplačno

Zavod Motovila v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, organizira spletni pogovor s predstavniki evropskih mrež: o izzivih in strategijah prečenja meja za kulturno povezovanje in sodelovanje, potem ko je covid-19 postal del našega življenja.

Spletni pogovor v angleškem jeziku brez tolmačenja je namenjen ustvarjalcem, profesionalcem, uradnikom in odločevalcem v kulturi, ki jih zanima mednarodna mobilnost v kulturi.

PRIJAVE zbiramo do četrtka, 10. junija do 12:00, na povezavi TUKAJ.

GOSTJE: Marie Le Sourd (On the Move), Barbara Poček (Glej / IETM), José Rodríguez (Trans Europe Halles), moderira Ragnar Siil (Cultural Policy Designers Network)

Mednarodna mobilnost v kulturi je več kot le čezmejno gibanje umetnikov ali umetniških del. Je sestavni del kulturnih in ustvarjalnih procesov. Mobilnost v kulturi ima lahko različne oblike, od rezidenc do priložnosti za mreženje, od turnej do mednarodnih koprodukcij. Do leta 2020 je mednarodna mobilnost v kulturi (tako kot druge vrste mobilnosti) dosegla nove mejnike.
Z omejitvami in preprekami, ki jih je povzročila pandemija COVID-19, se kulturni in ustvarjalni sektorji vsak dan soočajo z nepredstavljivimi izzivi in v mnogih primerih tudi preživetjem. Fizična mobilnost v kulturi se je skoraj popolnoma zaustavila oz. so jo nadomestile zlasti digitalne oblike. Ker se z napredovanjem cepljenja družbe počasi odpirajo, se mobilnost umetnikov in drugih kulturnih delavcev ponovno zdi mogoča.

Plan B za mednarodno mobilnost v kulturi se bo osredotočil na posledice pretrganih povezav zaradi pandemije COVID-19 in skušal misliti prihodnost čezmejnega kulturnega sodelovanja: kako obnoviti in okrepiti povezave, kako graditi vzdržne in trajnostne mreže, kako koproducirati in kako se vključevati v raznoliko kulturo in umetnosti? Iščemo trajnostne rešitve in strategije, ki bi omogočale mobilnost ob spoštovanju varnostnih in drugih omejitev.

PRIJAVE zbiramo do četrtka, 10. junija do 12:00, na povezavi TUKAJ.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja.
Več informacij: info[at]motovila.si

Dogodek je del cikla spletnih pogovorov Plan B za kulturne politike evropskih mest, katerih namen je izmenjava izkušenj med evropskimi mesti v zvezi z zagotavljanjem stabilnega okolja umetniškim in kulturnim ustvarjalcem in organizacijam v času krize, ki jo je sprožila pandemija. Primeri dobre prakse in premisleki so lahko zgled in spodbuda za evropska mesta v času, ko je nujno poiskati nove načine delovanja kulturnih subjektov.

KDAJ

četrtek, 10. junij od 13:00 do 14:30

KJE

na spletu (okolje Zoom)

SPLETNE PRIJAVE

do četrtka, 10. junija do 12:00

Pogovarjali se bodo ...

Marie Le Sourd je od leta 2012 generalna sekretarka informacijske mreže za mobilnost v kulturi On the Move, ki deluje v Evropi in po svetu. Pred tem je Marie Le Sourd med letoma 1999 in 2006 v Singapurju delala za Azijsko-evropsko fundacija (ASEF), in sicer na Oddelku za kulturo, med leti 2006 in 2011 pa vodila Francoski kulturni center v Yogyakarti (Indonezija).
Marie Le Sourd je v preteklih letih poglobila znanje o mednarodnem kulturnem sodelovanju, shemah financiranja mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev, mednarodnih mrežah in spletnih virih. Na splošno jo zanimajo številni učinki mobilnosti na umetnike in kulturne delavce ter s tem povezane raziskave.

Barbara Poček Foto Urška PreisBarbara Poček deluje v okviru Gledališča Glej, kjer je  članica Glejevega umetniškega sveta, programska koordinatora platforme TRIGGER, skrbi za mednarodno sodelovanje, izvršno produkcijo in program Rezident. Od leta 2017 je tudi članica upravnega odbora mednarodne mreže IETM (Mednarodna mreža za sodobne performativne prakse). Je ena od ustanoviteljic odprte platforme za promocijo sodobne ilustracije Bienale neodvisnih (od l. 2007) in izobraževalne platforme Design Biotop (od l. 2013), ki je usmerjena v promoviranje oblikovanja, kot orodja za strateško reševanje družbenih in gospodarskih izzivov. V ospredje svojega zanimanja postavlja presečišča med različnimi mediji in disciplinami, zato ohranja širok spekter delovanja, ki botruje vzpostavljanju povezav med različnimi družbenimi in profesionalnimi skupnostmi. V prostem času deluje tudi kot fotografinja in članica iniciative Čipke, kjer ustvarja v ženskem DYI glasbenem kolektivu Kikimore.

José Rodríguez je strokovnjak s skoraj dvema desetletjema izkušenj na področju vodenja mednarodnih projektov, tržnega komuniciranja in inovacij. Od leta 2014 dela za Trans Europe Halles, evropsko mrežo nevladnih kulturnih centrov, in sicer v različnih vlogah – kot vodja mreže, vodja EU projektov in direktor komuniciranja. V preteklosti je delal za La Salle Innovation Park Madrid, špansko Agencijo za mednarodno sodelovanje za razvoj (AECID), špansko veleposlaništvo na Češkem, Instituto Cervantes v Rimu in mednarodno združenje Triple Helix. Bil je tudi začasni direktor v javnem kulturnem centru Agora v Španiji. Poleg tega je soustanovil in koordiniral špansko mrežo neodvisnih kulturnih prostorov Red Transibérica. Poleg svoje »uradne službe« svetuje na področju strategij in komuniciranja. Je avtor knjige »To Sell or Not To Sell? An Introduction to Business Model Innovation for Arts and Cultural Organisations« (IETM, 2016).

Ragnar SiilPogovor bo moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko, ustanovitelj in direktor Creativity Lab – možganskega trusta za kulturno politiko in kreativne industrije v Baltski regiji. Opravljal je funkcijo estonskega podsekretarja za umetnost, bil je predsedujoči strokovni skupini Evropske unije za kulturne in ustvarjalne industrije. Kot eden ključnih strokovnjakov je sodeloval pri programu Kultura in ustvarjalnost EU–Vzhodno partnerstvo ter pri Evropskem zavezništvu za kreativno industrijo. Ragnar je direktor Cultural Policy Designers Network, svetoval je številnim evropskim mestom, ki so postala evropske prestolnice kulture in člani mreže Unescovih kreativnih mest. Ragnarjeva doktorska raziskava na Estonian Business School se osredotoča na razvoj kreativnih mest.

Cikel spletnih pogovorov Plan B organizirata zavod Motovila in Mestna občina Ljubljana. Dogodek Plan B za mednarodno mobilnost v kulturi je del programa partnerske mreže Platforma Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Delovanje zavoda Motovila podpirata tudi Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za javno upravo.

Motovila Prvi Koraki Okm Pas Z Logotipi1

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1