Koncerti V Juniju Kombo C 14.6.2019 Foto Masa Pirc2

Ime rezidenčnih programov: Layerjeve glasbene / umetniške / kulturne rezidence
Upravljalec: Zavod Carnica
Področje: glasba, kulturna dediščina, literatura, uprizoritvene umetnosti, vizualne umetnosti, intermedijske umetnosti
Lokacija: Kranj

Zavod Carnica upravlja z umetniškim rezidenčnim centrom v sklopu katerega izvaja glasbene, umetniške in kulturne rezidence. Poleg tega se ukvarja tudi z urbano prenovo, interpretacijo dediščine, glasbenimi, umetniškimi, filmskimi in literarnimi projekti in sodeluje v evropskih prostovoljskih projektih.

Layerjeva hiša je umeščena v prijetno razgibano atmosfero starega mestnega jedra Kranja. Ponuja spalne rezidence, ki nudijo bivanje za 12 oseb in se med zavitimi stopnišči, ateljeji ter razstavnimi in prireditvenimi površinami ponujajo kot edinstvena kombinacija bivanja in ustvarjanja na isti lokaciji. Za bivanje rezidentov so na voljo tri samostojne bivalne enote; dva sodobno opremljena apartmaja z bivalnimi, toaletnimi in kuhinjskimi prostori ter večja spalnica z lastno kopalnico za 6 oseb. Poleg raznolikih prostorov v stari meščanski hiši, ki so namenjeni kulturno-umetniškim dejavnostim, je na voljo tudi dvorana v nekdanjem obrambnem stolpu Škrlovec, ki ponuja prostore za koncerte in vaje za glasbene rezidente.

Več tukaj (Layerjeva hiša) in tukaj (rezidence); spremljajte FB @LayerjevaHisa.
[Foto Maša Pirc: Layerjeva hiša – Koncerti v juniju: Kombo, 14.6.2019.]

GLASBENE REZIDENCE

Layerjeve glasbene rezidence raziskujejo organizacijske in glasbene možnosti ter izhajajo iz želje, da glasbeni publiki predstavijo drugačno koncertno izkušnjo; poleg tega glasbenikom ponudijo prostore za ustvarjanje in jih vzpodbudijo k povezovanju različnih avtorskih izrazov. Rezidence omogočajo glasbenikom idealne pogoje za kontinuirano delo in raziskovanje glasbe ter sodelovanje med posamezniki, skupinami in producenti. Osnovni namen rezidenc je izvedba koncerta v Stolpu Škrlovec ter tako predstaviti publiki nekaj novega, izvirnega. Na rezidencah glasbeniki pripravijo nove zvočne materiale, se preizkusijo v sodelovanju s producenti, posnamejo nov material, izboljšajo odrski nastop itd. V zadnjem času se koncerti lahko odvijejo tudi kot koncertni prenosi v živo. Še posebej izpostavljajo cikel glasbenih rezidenc imenovan Dvocikel, ki ga zelo uspešno poganjajo že osmo sezono, sofinancira pa ga Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

UMETNIŠKE REZIDENCE

Layerjeve umetniške rezidence odpirajo iskanja (novih) konceptualni možnosti v različnih medijih umetnosti, predvsem pa omogočajo, da preko njih umetniška publika doživi drugačno izkušnjo umetniškega izraza. Rezidenti tekom rezidence ustvarjajo pred očmi publike – na ulici, v ateljeju, v galeriji ali na zidu, ob koncu rezidence pa se predstavijo s samostojno razstavo/ muralom v galerijskih prostorih Layerjeve hiše, v Stolpu Škrlovec, v Mergentalerjevi ulični galeriji, v Galeriji na mestu ali pa na ulicah in trgih Kranja. Umetniške rezidence povezujejo umetnike z lokalnim prebivalstvom in tako krepijo umetniško skupnost. Rezidenti imajo v Layerjevi hiši na voljo prostore za ustvarjanje na isti lokaciji kot bivajo. S kontinuiranim programom in vpletenimi partnerji tovrstne rezidence utrjujejo razumevanje urbanega središča Kranja kot sodobno naravnanega javnega prostora, odprtega za sodobno umetnost. Layerjeve umetniške rezidence bodo v letu 2022 izvedene med drugim v povezavi s festivalom za mesto in klavir – Pianopolis (festival klavirske glasbe), festivalom sodobnega kolaža KAOS ter evropskim projektom za prostovoljce, ki ga Zavod Carnica ustvarja skupaj s program Eurocircle – Europe Direct.

KULTURNE REZIDENCE

Layerjeve kulturne rezidence nagovarjajo zainteresirane umetnike na področju literature, ki lahko sodelujejo v projektih v okviru Layerjeve Založbe (od leta 2018, ko je bila ustanovljena, je pod njenim okriljem izšlo osem knjižnih zbirk). Obenem nagovarjamo kulturne delavce, ki jih zanima področje oblikovanja mreže produkcijskih in rezidenčnih prostorov za vizualne umetnosti v Sloveniji, izboljšanje praks in iskanje novih poti za zagotavljanje pestrosti na tem področju. V želji po preraščanju okvirov s kulturnimi rezidencami odpirajo prostor, ki bi lahko pripomogel k revitalizaciji javnih prostorov in uveljavljenih galerij v gorenjskih mestih, k vzpostavitvi umetniškega trga in k umestitvi pestrega kulturnega programa v turistično ponudbo Kranja in regije. V letu 2022  je pri njih možno koristiti turistične bone – »Art vavčerji«.

Motovilina rastoča baza umetniških rezidenčnih programov v Sloveniji (AiR) predstavlja tovrstne programe oz. prostore, ki jih izvajajo/upravljajo slovenske organizacije. Z informacijami Motovila kot članica mreže On the Move in Mobility Info Points prispeva k mednarodni izmenjavi virov in informacij. S tem prispevamo k promociji priložnosti za mednarodno sodelovanje in mobilnost. Hkrati želimo spodbuditi povezovanje in izmenjavo dobrih (trajnostnih) praks med domačimi izvajalci programov AiR.

Podpirajo nas

Zdruzen Logo Slo2
Ministrstvo Za Kulturo1 380x58
Logo Mol 1